Pretraga

Feminizam po prvi put srednjoškolski predmet

A- A+

Od kraja studenog u australskoj saveznoj državi Victoria feminizam je postao službeni srednjoškolski predmet. Kurikulum sadrži 30 lekcija koje uključuju objektifikaciju žena, rodnu ravnopravnost i njenu povezanost s obiteljskim/partnerskim nasiljem, medijske prezentacije roda, platni jaz i žene u sportu.

Flickr

Sve je počelo 2013. godine kada je u školi Fitzroy u saveznoj državi Victoria nastavnica Briony O’Keefe  s grupom učenica osnovala feministički kolektiv Fight Back, piše libela.org.

Kolektiv je nastao kao odgovor na sve veću prisutnost nasilja i mizoginije u školi, ali i na nedostatak obrazovnih programa o ljudskim pravima i rodnoj jednakosti. 

Kolektiv se u početku sastajao za vrijeme odmora, ali se o srednjoškolskom feminističkom kolektivu ubrzo počelo pričati i izvan škole. Facebook stranica kolektiva je vrlo brzo zaživjela i postala mjesto dijaloga o temama rodne jednakosti i ženskih prava. Grupa je pokrenula i Kickstarter kampanju s ciljem financiranja feminističkog edukacijskog paketa. Paket je besplatan a zamišljen je kao kurikulum za one koji ćele obrađivati feminističke teme u radu ali za to nisu educirani.

Kurikulum je sastavljen na način da uključi i mladiće.

– Pokušavamo potaknuti mlade muškarce i žene da malo kritičnije razmišljaju o seksističkim obrascima ponašanja u koje su uključeni ili ih svakodnevno uočavaju, izjavila je O’Keefe.