Pretraga

Studentica zavapila u pismu HŽ-u: Žalosno je to što radite putnicima

A- A+

Dvadesetjednogodišnja studentica uputila je dopis Hrvatskim željeznicama u kojem tvrdi da je od Siska do Zagreba putovala puna dva i pol sata. Između ostalog žali se na uvođenje autobusa umjesto vlakova, na neprofesionalnost vozača i nepoštivanje voznog reda. U nastavku pročitajte njezin dopis.

Izdvojeni članak

Hrvatske željeznice snizile cijene povratnih karata za 50 posto!

Matea Stanić, studentica kroatologije i redovna korisnica usluga Hrvatskih željeznica, obratila se putem dopisa glasnogovornici HŽ-a Mihaeli Tomurad Sušac, kako bi je upozorila na dugotrajne propuste na brojnima putnim relacijama, piše Index.hr.

Evo njenog dopisa u cijelosti.

‘Poštovana Tomurad Sušac,

Dugo vremena razmišljala sam komu se obratiti, ali došla sam do zaključka da, komu god se obratila, odgovor vjerojatno neću niti dobiti. Eventualno nakon mjesec dana u profesionalnom kontekstu bez konkretnog odgovora. Ali da ne budem skeptična već u samom početku, iznijet ću vam današnji događaj na relaciji Sisak – Zagreb, gdje seansa traje već tjednima. Zbog nedostatka osoblja (??) umjesto vlakova uvedeni su autobusi.

Kao vijest stavljeno je na web-stranicu HŽ-a, ali nigdje konkretno U KOJIM TERMINIMA. Danas sam svjedočila događaju kakvog ne bi zamišljala ni u najluđim snovima. Putovala sam dva i pol sata od Siska do Zagreba! Dva i pol sata! Bus je krenuo u 8:13, došao je u 10:44.

Na putu do Zagreba stajali smo 15 minuta u Velikoj Gorici jer se bakicama, da oprostite, pripišalo, a onda je i vozač busa ležerno izišao van urinirati i zapaliti cigaretu, a onda je izašlo još par njih obavljati nuždu. Napominjem, bus je pun radnika i studenata.

Izdvojeni članak

HŽ snizio cijene povratnih karata za 50 posto na udarnim relacijama u Hrvatskoj

Nitko ne zna kada voze autobusi

Sve to ne bi bilo šokantno da je relacija duža i da putujemo negdje dalje, a ne samo 50 km, s prosječnom vožnjom od maksimalno sat vremena. O tome kakva je atmosfera nakon toga zavladala u busu ne trebam ni govoriti, kao da dodatno uzavrela situacija nije bila samim tim što nitko, ali apsolutno nitko ne zna U KOJIM TERMINIMA će voziti autobusi i dokada će to tako biti.

Radnici su kasnili na posao više i od sat vremena, đaci u škole a studenti na predavanja. Napominjem, cijeli kolaps traje već danima, nitko ništa ne zna, sisački kolodvor ništa ne zna, zagrebački kolodvor ništa ne zna.
Recite mi, molim Vas, je li Vama normalno da u 21. stoljeću u jednoj (donekle) moderniziranoj državi nitko od nadležnih ne dobiva nikakve informacije ni ikakve naznake do kada će cijela ova smijurija trajati?

Meni je 21 godina, studentica sam, dosad sam navikla da se vlak može i pokvariti i kasniti, ali o svemu tome dobila bi ako ništa drugo šture informacije na kolodvoru, ili na razglas dotičnog kolodvora. I stvarno sam svašta doživjela s prijevozom HŽ-a i apsolutno uvijek sam pokušavala naći razlog za propuste koje ste imali, a stvarno ste ih imali.

Nikad nisam bila jedna od onih koji će popljuvati i ocrniti obraz svih vas, bez obzira na položaje unutar vašeg zaposlenja, a nikad nisam za krivce uzimala prometnike, strojovođe i konduktere, jer bi obično oni snosili krivnju kada bi negdje izbio kolaps.

Izdvojeni članak

Studenti trebali osmisliti slogan za HŽ, no umjesto toga nastala velika sprdnja na Twitteru

Žalosno je to što radite putnicima

Nakon današnjeg dana i svega onoga što sam doživjela, mogu i službeno reći da je žalosno i tragično da zbog vaših odluka o otpuštanju više od 150 strojovođa unatrag dvije godine putnici masovno i iz dana u dan snose posljedice i dolaze na rub očaja, do te mjere da su se počeli informirati svi novinarski izvori, jer vašim propustima, katastrofalnoj organizaciji i neinformiranosti nema kraja.

Na mrežnim stranicama molite za razumijevanje. Razumijevanje? Toga bi i bilo kada biste se vi potrudili obznaniti do kada ovako i koliko točno vlakova će biti otkazano. Relacija Sisak – Zagreb jedna je od najprometnijih relacija, ako ne i najprometnija u Hrvatskoj.

Toplo se nadam da ću od Vas dobiti kvalitetno obrazloženje i odgovor, jer kao jedna mlada osoba koja je osuđena na putovanje zbog niza razloga, odgovor je ono najmanje što zaslužujem.

Lijep pozdrav,

Matea Stanić, studentica kroatologije.