Pretraga

Studentski i srednjoškolski prosvjed u Crnoj Gori

A- A+

Nacisti su u koncentracijske logore 17.  studenog 1939. godine deportirali više od 1200 studenata Praškog Sveučilišta. Od 1941. godine obilježava se Međunarodni studentski dan kao sjećanje na događaje koji su se dogodili  te je postao simbol za studentska stradanja po cijelome svijetu.

Crnogorski studenti obilježili su današnji dan prosvjedujući zbog nepravilne primjene Bolonjske deklaracije, visokih školarina, ali i opće ekonomske i socijalne situacije u njihovoj zemlji. Studenti su prosvjed započeli u listopadu tražeći razgovor s Vladom, a kako to nije ispunjeno okupili su se ponovno, no ovoga puta uz podršku Unije srednjoškolaca.

Povodom današnjeg prosvjeda pisao nam je Filip Kečina, maturant podgoričke gimnazije “Slobodan Škerović” i potpredsjednik Unije srednjoškolaca Crne Gore.

Već godinama su naši studenti, umjesto predstavnika aktivizma i budućnosti naše Države, predstavljali pravi primjer pasivnosti i hibridnog oblika autizma (čast izuzecima!). Svi pokušaji akcije i borbe za svoja studentska prava ostala su vlasništvo nekolicine, jer se većina bojala da ih podrži. Kao da su ih čitanja Kafke i Kamija u posljednjem srednjoškolskom razredu ubijedila da treba biti Stranac i da treba biti Jozef K. Međutim, tokom svih ovih godina taložio se taj otpor i izgleda da je izrastao u jednu zrelu studentsku generaciju – generaciju koja je odlučna da kaže šta misli i generaciju koja ima svoju potporu među onima za koje se nekolicina prije borila – upravo među studentima.

17.11. se svugdje u svijetu slavi i obilježava jer je taj datum namijenjen i dat nama. Baš kao što postoji Svjetski dan Roma, tako postoji i Međunardoni dan studenata i srednjoškolaca. Ukoliko napravite paralelu ova dva “svjetska dana” i sagledate položaj studenata i srednjoškolaca, shvatit ćete da i mi jesmo grupa na margini.

Koji su problemi sa kojima se studenti danas suočavaju i zbog kojih ih mi srednjoškolci podržavamo?1.    Nedovoljan kapacitet studentskih domova;2.    Nedovoljan broj studentskih kredita;3.    Nepostojanje podrške diplomcima u pripravničkom radu;4.    Nepravilna primjena Bolonjske deklaracije;5.    Nepostojanje studentskog servira koji bi se bavio zapošljavanjem studenata;6.    Nepostojanje kulturnog objekta naminjenog studentima (SKC)…

Ovaj spisak predstavlja tek polovinu problema koja su na plećima studenata. Zašto srednjoškolci daju podršku uličnom protestu studenata? Saberimo dva plus dva i računica je veoma jednostavna: ukoliko se ovi problemi sada ne riješe, čekat će nove generacije. Stoga, što prije zajedno počnemo s rješavanjem ovih problema i pronalaženjem rješenja, tim prije ćemo dobiti zadovoljne i motivirane studente, bolji standard studenata i kvalitetniji obrazovni sistem. Šta država time dobiva? Dobija kristalno jasnu budućnost kroz 2 pravca:A)    Problemi će biti riješeni, pa će studenti svojim aktivizmom doprinijetu sveukupnom kvalitetu života građana;B)    U ovoj generaciji će se, zasigurno, istaći pojedinci koji će biti spremni da preuzmu odgovnornost i vode ovu državu kroz  deset, petnaest ili dvadeset godina.

Benefiti su, dakle, očigledni. Nadajmo se da ovaj napor studenata neće ispasti još jedan Sizifov posao.Šta će, pored sve ove podrške, raditi srednjoškolci? Učenički parlamenti srednjih škola, okupljeni u Uniji srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG) će obilježiti Međunarodni dan studenata i srednjoškolaca na sljedeći način:1.    Uputiti zahtjev Ministarstvu prosvjete i Ispitnom centru za pilot projekt eksterne mature u 2. mjesecu u svim srednjim školama u Crnoj Gori; (razlog- više od pola maturanata nema ideju o čemu se zapravo radi, a 5. mjesec se bliži)2.     Uputiti zahjev Ministarstvu prosvjete za uspostavljanje ravnomjernog sistema izbornih predmeta u svim gimnazijama u Crnoj Gori; (npr. podgorička, budvanska i tužanska gimnazija imaju različite sisteme);3.    Informiranje srednjoškolaca o njihovim pravima; Informiranje o problemima sa kojima se srednjoškolci suočavaju.

UNSCG, polako, ali sigurnim koracima dobiva sve veći značaj kod svoje ciljne grupe. Srednjoškolci Uniju sve češće prepoznaju kao svog nezavisnog predstavnika na društvenoj sceni Crne Gore i time se mi, osnivači Unije, ponosimo. Zbog toga ćemo i organizovati dva seminara u drugom polugodištu, gdje ćemo okupiti postojeće članice unije i primiti još desetak aktivnih srednjoškolskih učeničkih parlamenata.

Vjerujemo da će se i srednjoškolci ovog jutra probuditi i dati svoj doprinos ovom protestu. Da će Jozef K. postati inspiracija za nove generacije, da će se u Orvelovoj 2011. pojaviti jedan novi Jan Palach, ili pak 20-tak uskrsnulih studentskih boraca. Vjerujemo da će u budućnosti mladi zaista i biti ogledalo društva. Ali se nadamo da će ovo ogledalo biti homogenije i jače, aktivnije i borbenije, a isto tako lijepo kao i današnje.

Danas će se u 11:45min na platou ispred Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore okupiti budućnost Crne Gore. Pridruži nam se i neka se i tvoj glas čuje. KAD ako ne SAD, KO ako ne MI?