Pretraga

Sudjelujte u našoj anketi: Treba li spustiti dob za glasanje na 16 godina?

A- A+

Već godinama raspravlja se o tome treba li spustiti dob za glasanje na izborima. Neke europske zemlje dob su spustile na 16 ili 17 godina, a u Hrvatskoj je ona i dalje 18. Na nedavnom okruglom stolu GONG-a raspravljalo se o tome, a sudionici su istaknuli da bez kvalitetnog građanskog odgoja mladi neće biti dovoljno politički pismeni za izlazak na izbore. U novoj anketi pitamo vas upravo o tome.

mladi i glasanje na izborima

Mladi i glasanje na izborima | foto: Pixabay, Unsplash, obrada: srednja.hr

Ovih dana GONG je održao okrugli stol naziva ‘Je li vrijeme da mladi u Hrvatskoj glasaju sa 16 godina’. Većina sudionika složila se da su uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u sve škole i spuštanje dobne granice za glasanje na svim izborima ključni za mlade.

– Na primjer, jedan autor kaže da je dobna granica na izborima od 18 godina nesretna. Jer to znači da mladi na prve izbore idu s 19, 20 ili 21 godinu. Tada su uglavnom već na studiranju, izvan svog mjesta, ili se negdje zaposle. Kada se granica spusti na 16, glasat će sa 17 i 18 kada su još u obitelji i u školskom sustavu. Tako će stvoriti naviku glasanja, rekao je na okruglom stolu Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti (FPZG).

Izdvojeni članak
mladi sjede oko stola na kojem su papiri

Tužna razmišljanja mladih u Hrvatskoj: ‘U životu ne možemo uspjeti bez učlanjenja u političku stranku’

Protuargumenti koji se često javljaju jesu da mladi nisu dovoljno zreli da glasaju sa 16 godina ili pak da bi bili pod velikim utjecajem svojih roditelja. Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu istaknuo je da fakultativni predmet Škola i zajednica, u kojoj srednjoškolci iz Zagreba, Krapinsko-zagorske i Primorsko-goranske županije prepoznaju i rješavaju probleme u svojoj zajednici, itekako pokazuje da mladi znaju misliti svojom glavom.

Slaba izlaznost na posljednjim izborima stoga mnoge potiče na razmišljanje o ovoj temi. U novoj anketi pitamo vas upravo treba li spustiti dob za glasanje na 16 godina. Sudjelovati možete u nastavku.

Treba li spustiti dob za glasanje na 16 godina?