Pretraga

Treba li ukinuti diplomske radove? ‘Meni je bolje da ih nema, nego da ovakve stvari prolaze’

Mnogo studenata diplomski rad shvaća tek kao formalnost, što pokazuje i slučaj studentice FSB-a koja je, dosta površno, pisala o tehničkim materijalima koji se spominju u Bibliji. No, ako su teme površne, a diplomski rad tek formalnost, treba li nam onda uopće ili ga možemo ukinuti?

djevojka uči za laptopom

foto: Unsplash

Jedanaesta epizoda redakcija podcasta došla je nešto ranije no inače. Ana i Duje nisu se mogli ne osvrnuti na najvruću temu ovih dana – diplomski rad o Bibliji. Konkretno, studenticu koja je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje prije svega nekoliko dana obranila rad naslova Osvrt na tehničke materijale u Bibliji. U tom je radu taksativno navela materijale koji se spominju u Bibliji, navela njihova svojstva i mjestimice objasnila uporabu na osnovu priča iz tog vremena.

@srednja_hr Slažete li se? Cijeli podcast o diplomskom radu ‘Osvrt na tehničke materijale u Bibliji’ s FSB-a poslušajte na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #diplomski #diploma #faks #fakultet #studij #student #diplomskirad #biblija #bible #obrazovanje #studentslife #justsrednjathings #foryou #foryoupage #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Duje je istaknuo kako ovaj slučaj pokazuje da se diplomski rad tretira kao formalnost, a studenti zbog toga biraju površne teme. No, ako će zadatak biti da se samo ispuni neka forma, treba li nam onda uopće diplomski rad na kraju studija ili ga možemo ukinuti?

– Imaš ljude koji rade površne radove, obrazovanje koje se svodi na to da je diplomski samo formalnost. I onda se ovakve situacije dogode. Recimo, meni je puno bolje da uopće nemaš diplomski rad, nego da ovakve stvari prolaze. Zadatak koji je studentica zadala sebi, zajedno s mentoricom, to je osvrnuti se na tehničke materijale u Bibliji, je ispunjen. Samo je pitanje je li takav zadatak za titulu koju će dobiti, i ako će takvi biti zadatci za diplomski, je li diplomski uopće potreban, rekao je Duje.

Cijelu epizodu redakcija podcasta u kojoj pričamo o diplomskom radu o Bibliji na FSB-u pogledajte u videu ispod.