Pretraga

Svaka čast hrabrim roditeljima: Dvoje djece će svjedočiti protiv pomahnitalog vjeroučitelja

A- A+

I taman kad je proces protiv vjeroučitelja Krešimira Bagarića, koji je podsjetimo pozivao na linč pojedinih političara, opravdavao postupke Ratka Mladića te izrekao kojekakve druge gadarije, trebao doći u pitanje radi nezakonitog dokaza, izgleda da ipak neće zapeti na prvoj preponi.

Kako doznaje Index.hr, najmanje dvoje djece iz Osnovne škole Matije Gupca svjedočit će protiv vjeroučitelja Krešimira Bagarića.

Svjedočit će i dijete koje ga je snimalo, ako ga pozovu sa suda

Izdvojeni članak

Nastava vjeronauka: Vjeroučitelj pred osnovcima zazivao ubojstva i proklinjao ‘do sedmog koljena’

Kako smo već natuknuli u prvom paragrafu, jučer su se pojavile informacije kako bi postupak mogao pasti na sudu, budući da se neovlašteno snimanje tretira kao nezakonit dokaz, osim ako nisu ispunjena dva uvjeta.  Prvi je da je riječ o djelu koje spada u nadležnost županijskog suda, dakle ako se radi o težem kaznenom djelu, dok je drugi uvjet da sud ocijeni kako je interes vođenja kaznenog postupka značajniji od povrijeđenog prava na privatnost.

Kako je u ovom slučaju bilo riječ o općinskoj, a ne o županijskoj nadležnosti, Općinsko državno odvjetništvo bilo bi u problemu u sudskom postupku, ako ne bi bilo zaključeno da je interes vođenja postupka značajniji od povrijeđenog prava na privatnost.

Međutim, nove informacije govore da je samo dio roditelja, čija su djeca bila na satu za vrijeme kojeg je Bagarić pozivao na ubojstva i širio mržnju, upitan želi li dozvoliti da njihova djeca svjedoče.

– Nas nitko nije pitao hoće li naše dijete svjedočiti, a hoće ako nas pozovu, poručili su za Index.hr. roditelji djeteta koje je snimilo vjeroučitelja.

Iz razgovora s drugim roditeljima i djecom doznali su da su roditelji četvero djece odbili dati dozvolu za svjedočenje, a da su jednoj djevojčici dozvolili. Ostale nitko ništa nije ni pitao, tvrde.

Utjerivanje straha u kosti

Dio onih koji još uvijek nisu pitani smiju li njihova djeca svjedočiti sumnjičavi su prema cijelom postupku.

Uopće nas to ne čudi, budući da osim mogućih traumatičnih posljedica koje takvo ispitivanje može donijeti osobama od 14-15 godina, poznato je kako ‘zviždači’ u Hrvatskoj nerijetko umjesto heroja, postanu žrtvama.

– Skoro nikoga još nisu kontaktirali, a već se objavljuje da djeca neće svjedočiti. Čini mi se da su veze proradile i da se time pokušava djeci i roditeljima utjerati strah u kosti, govori majka jednog učenika za Index.hr.

Ravnateljica priznala autentičnost snimke 

Izdvojeni članak

Vjeroučitelju se sprema izvanredni otkaz: Njegovim mrzilačkim izjavama počinje se baviti i policija

Kako je otprije poznato, autentičnost snimke javno je potvrdila ravnateljica škole Ljiljana Klinger. Kako sama nije bila na satu za vrijeme kojeg je Bagarić iskazivao bljuvotine, to je mogla napraviti samo na temelju razgovora s učenicima ili samim Bagarićem.

Zbog toga je i pokrenula proceduru izvanrednog otkaza vjeroučitelju od koje je ovaj pobjegao na bolovanje. Liječnička potvrda ipak ga nije spasila pritvora u koji je smješten 29. studenog zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. S obzirom na to da je Općinsko državno odvjetništvo predložilo saslušanje samo jedne svjedokinje, i to djelatnice škole, Bagarić bi mogao brzo izaći.

No, nejasno je kako bi ta djelatnica škole mogla imati saznanja iz prve ruke o tome što se događalo na satu vjeronauka. S druge pak strane, jedini koji mogu svjedočiti o tome što su čuli i vidjeli nisu navedeni kao svjedoci.

Crkva još nije dovršila postupak protiv Bagarića

Divljanje vjeroučitelja Bagarića osudila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak potonjim javnim obraćanjem.

– Šokirana sam otkrićem snimke na kojoj se otvoreno propagira govor mržnje. Ukoliko je ta snimka autentična, takvoj osobi apsolutno nema mjesta u školi!, napisala je na Facebooku ministrica Divjak odmah sutradan nakon što je otkrivena afera.

Isti dan se od Bagarićevih stavova ogradila se i Zagrebačka nadbiskupija.

– Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije ovim putem obavještava javnost da su upoznati sa slučajem neprimjerenog govora vjeroučitelja u OŠ Matija Gubec g. Krešimira Bagarića. Ured se, kao tijelo nadležno za provedbu školskog vjeronauka, ograđuje od izrečenih stavova g. Bagarića te izražava žaljenje što je zloupotrijebio nastavu vjeronauka, stoji u reakciji Zagrebačke nadbiskupije.

Crkva je u međuvremenu navodno pokrenula i postupak protiv njega, no još uvijek ga nisu dovršili. Niti su se ispričali zbog širenja mržnje vjeroučitelja kojeg su oni imenovali.