Pretraga

Svake godine se iz Hrvatske iseli više od 10,000 mladih

A- A+

 

Nastave li se mladi Hrvati ovim tempom iseljavati, uskoro bi naša zemlja mogla postati pusta. U zadnje tri godine Hrvatska je postala siromašnija za grad veličine Vinkovaca. Tko god diplomira, iseljava se u druge zemlje zbog boljih poslovnih ponuda i boljih uvjeta za život.

Čim dobiju diplomu u ruke idu iz zemlje

Hrvatska je došla do tog stadija kada čak ni osobe koje završe FER ne mogu naći posao, što je donedavno bilo nezamislivo. Onda se ne trebamo pitati zašto nam mladi ljudi odlaze u inozemstvo čim prime diplomu u ruke. Svjesni su kako svijet žudi za stručnjacima i ne da im se čekati više mjeseci, ako uopće i nakon toga dobiju posao u svojoj zemlji.

Izgubili smo grad veličine Vinkovaca

U posljednje tri godine iz Hrvatske se iselio grad veličine Vinkovaca, točnije oko 32.500, većinom mladih ljudi, otišlo je iz naše zemlje, prenosi Dnevnik.hr. Ipak hrvatski demografi smatraju kako je taj broj dosta veći, jer je neregistrirani odlazak puno veći od registriranog. Tako su procjenili da nam se broj stanovnika zapravo smanjio za preko 60.000 ljudi.

Osim što se naši iseljenici vrlo brzo prilagode i integriraju u zapadne i pomorske zemlje, slove kao veoma poželjni useljenici. Moramo biti svjesni kako će taj broj iz dana u dan rasti, sve dok se ne poboljšaju uvjeti za pristojan život obrazovanih mladih ljudi.