Pretraga

Sve škole ove županije dobile su dronove, moći će ih koristiti svi zainteresirani učenici

A- A+

Sve osnovne i srednje škole u Varaždinskoj županiji od jučer raspolažu novim STEM edukacijskim kompletima. Oni sadržavaju dronove, licence za simulator, video-naočale za upravljanje i ostalu opremu. Učenici će se tako moći educirati o njihovu korištenju te sami promišljati o tome kako ih primjenjivati.

Sve škole u Varaždinskoj županiji dobile su novu STEM opremu

Sve škole u Varaždinskoj županiji dobile su novu STEM opremu| foto: Varaždinska županija, press

Ovih dana svim osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije uručeni su novi STEM kompleti s dronovima, licencama za simulator te naočalama za upravljanje. Iz proračuna županije za nabavku ove opreme izdvojeno 35.800 eura.

– Ovime smo napravili novi iskorak koji će omogućiti praćenje svjetskih trendova u obrazovanju u području STEM-a, ali i biti na korist društvu u cjelini. Svaka naša škola sada ima komplet zahvaljujući kojem će zainteresirani učenici imati priliku educirati se o korištenju dronova te sami promišljati o tome na koji način ih primijeniti u kraju u kojem žive. Dronovi se danas primjenjuju u gotovo svim sferama života, primjerice, kod regulacije prometa, u poljoprivredi ili u slučaju prirodnih nepogoda. Treba istaknuti da je svako ulaganje u obrazovni sustav iznimno važno, što potvrđuju i fantastični rezultati naših učenika koji su ove godine osvojili 16 Oskara znanja, istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Izdvojeni članak
učenice u narodnim nošnjama na pozornici

Učenici ove županije proveli projekte u sklopu Građanskog odgoja: Proglašeno pet najuspješnijih

Kako navode iz Varaždinske županije u priopćenju, svakoj osnovnoj školi omogućena je nabava jednog STEM edukacijskog kompleta s dronom.

– Cilj je razviti edukacijske STEM programe temeljene na najnovijim industrijskim standardima za osnovne i srednje škole, kao i za Centre izvrsnosti Varaždinske županije. Posebno je važno što se sva nabavljena oprema proizvodi u Hrvatskoj, a video-naočale i 20-ak komponenata koje su glavne sastavnice dronova nose oznaku ‘made in Croatia, naveo je  pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, Miroslav Huđek.

Za ravnatelje je na uručivanju opreme tehnološka tvrtka Orqua, čije je sjedište u Osijeku, održala prezentaciju korištenja dronova i ostale opreme.