Pretraga

U svom razredu maturantica Maja bila je jedina djevojka, a nedavno je ‘pomela’ konkurenciju na automobilističkoj utrci

A- A+

U svijetu sportskog automobilizma, ženske vozačice prava su rijetkost, a još rjeđe možemo ih vidjeti za volanom kamiona. Jedna od njih uskoro bi mogla biti i Brođanka Maja Skeja. Maja je maturantica Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu, bila je jedina djevojka od 26 učenika u svom, sada već bivšem razredu i nedavno je potpuno ‘pomela’ mušku konkurenciju na utrci solarnih automobila.

Maja Skeja | foto: privatna arhiva

– Sve je počelo prije par godina kad je moj tata otvorio obrt za prijevoz. Tu počinje ljubav prema kamionima i vozilima i od tada sam u tome, kreće sa svojom pričom Maja Skeja.

Jedina djevojka u razredu

Izdvojeni članak

Srednjoškolka iz Nove Gradiške dizajnirala vozilo ispirirano Batmobilom

Maja je nedavno maturirala. Završila je Industrijsko-obrtničku školu u Slavonskom Brodu i to smjer vozačica motornog vozila.

– Cijelo osnovno školovanje razmišljala sam što dalje upisati i gotovo do samog kraja nisam se mogla odlučiti. Na podršku moga oca upisala sam smjer za vozačicu motornog vozila jer mi je to oduvijek bilo drago, a u ničemu drugome nisam se pronalazila, kaže Maja.

Od 26 učenika u razredu, ona je bila jedina djevojka, a zbog toga, kao i odabira svog zanimanja, nikada nije imala problema.

– Bila sam jedina djevojka u razredu. U početku mi je bilo malo neobično, ali čim sam se sa svima upoznala shvatila sam ipak da su nekad dečki bolji od cura i nije bilo nikakvih problema, a i smatrali su me dobrom kolegicom. Zbog odabira mog zanimanja nitko me nije gledao s negativnošću, nego su me svi podupirali i željeli da svojom upornošću upijem ostvariti cilj. Niti mojim prijateljicama to nije ništa neobično jer znaju kakva sam i podržavaju me i u tome, prepričava Brođanka.

Svoju trogodišnju školu za vozačicu motornog vozila završila je uspješno, ali nije želje ostati samo na tome.

– U istoj školi upisala sam i četvrtu godinu, a nakon završetka postajem tehničarka cestovnog prometa. Ipak, mislim da ću i dalje željeti voziti. Željela sam nastaviti školovanje jer nikad ne znam što će mi u budućnosti zatrebati, rekla nam je Maja.

‘Pomela’ konkurenciju na utrci solarnih automobila

Izdvojeni članak

Marijana je prva djevojka koja je pobijedila na međužupanijskom natjecanju automehaničara

Malo manje je poznato da je Maja prošloga mjeseca nastupila na utrci solarnih automobila u Sisku. Tom je prilikom sjela za volan bolida kojeg su izradili učenici Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod i mnogi su se složili, potpuno ‘pomela’ mušku konkurenciju.

– U utrci sam sudjelovala na nagovor moga instruktora koji je želio da baš ja vozim jer smatra da ja to mogu i da sam bolja od nekih muških. U Sisku sam bila jedina ženska natjecateljica s tim da sam imala jednu malu nezgodu pri vožnji koja me je usporila, ali ja sam i dalje željela nastaviti utrku jer sam znala da to mogu. Unatoč tome, osvojili smo treće mjesto s kojim smo moj instruktor, mentor i prijatelj koji je bio i podrška i ja, bili jako zadovoljni. Ipak, vjerujem da je moglo biti i bolje, ocjenjuje samokritična Maja.

Iako je pred njom još puna godina školskih obaveza i učenja, Maja već sada zna čime se želi baviti u budućnosti, a tu budućnost namjerava graditi u Hrvatskoj.

– Nakon što završim školovanje željela bi pokušati voziti i postati vozačica kamiona, uz pomoć tate. S njim ću steći neku praksu i, nadam se, uspjeti u tome, zaključuje mlada Brođanka.