Pretraga

Tehnologija ugrožava radna mjesta: Računala preuzimaju poslove čak i diplomiranih ekonomista

A- A+

U narednih dvadeset godina tehnologija će zamijeniti ljude u gotovo 50 posto poslova, zaključak je to nedavno završene studije koju su proveli znanstvenici na Oxfordu. Njezin napredak omogućuje obradu sve kompliciranijih varijabli te su ugroženi poslovi srednje stručne spreme, pa čak i neki poslovi za koje je potrebno visoko obrazovanje. U najboljoj su poziciji poslovi u kojima se traži interakcija i uspostavljanje odnosa s ljudima.

indervilla.com

Prema studiji s Oxforda tehnologija će ubrzo zamijeniti ljude u gotovo 50 posto trenutnih poslova. Njezin napredak omogućuje obradu sve kompliciranijih varijabli. Ugroženi su i poslovi visoke stručne spreme, dok su u najboljoj poziciji poslovi u kojima se traži interakcija, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Pitanja koja morate postaviti prije nego prihvatite posao

Najveća opasnost prijeti radnim mjestima mobilnih operatera

Računala i roboti mogu rješavati sve kompliciranije vrste algoritama i time proširuju opseg

radnih mjesta koje mogu brže, bolje i jeftinije obavljati od ljudi. Oni su do sada uglavnom

mijenjali ljude u najjednostavnijim poslovima, a prema oksfordskoj studiji ubrzo će moći mijenjati

i poslove srednje klase.

Analizirajući čak 700 poslova, znanstvenici su izračunali koja je vjerojatnost da će nas u njima

zamijeniti umjetna inteligencija.

Izdvojeni članak

Poslovi na kojima ćete se udebljati

Najveća opasnost prijeti radnim mjestima operatera na telefonskoj centrali, knjigovođa,

bankarskih službenika na šalterima, recepcionara i prodavača u trgovinama. Prema

spomenutom istraživanju ovi poslovi imaju više od 95 posto vjerojatnosti da ih više neće

obavljati ljudi.

Ljudi bi mogli postati nepotrebni i u poslovima vozača i taksista.
Istraživanja i prototipi motornih vozila koji su sposobni sami
upravljati na cestama sve su češći i uspješniji. Googleovi automobili
bez vozača vrlo uspješno prolaze testove, stoga sve više automobilskih
kompanija nastoji razviti ovakva vozila.

Primjerice, Ford je na nedavnom sajmu u Barceloni predstavio pametni
auto koji vidi i analizira okolinu u krugu od 70 metara. Najveći je
izazov u razvoju ovakvih automobila prilagoditi ih nepredvidljivim
uvjetima na cesti kao što su ljudske pogreške.

Ugroženi poslovi diplomiranih ekonomista

Sve veći i brži napredak tehnologije je počeo ugrožavati poslove srednje, pa i neke poslove više klase. Zbog toga stručnjaci ističu važnost prilagodbe novim trendovima kao i podizanja poslova na višu razinu.

– Tehnologija već posljednjih deset godina zamjenjuje ljude i puno pomaže u računovodstvu, bankovnom i sektoru osiguranja. Ona može pomoći u obavljanju nekakve analize, ali ne može uključiti u izračune i neke nepredvidljive varijable kao što je ljudski utjecaj. Poslovi upravljanja i donošenja odluka te poslovi prognoziranja i u budućnosti će raditi ljudi. Ekonomija bi u budućnosti mogla postati interdisciplinarna znanost i povezati se s na primjer psihologijom, rekao nam je u telefonskom razgovoru predsjednik Hrvatskog studentskog zbora i student ekonomije Mate Damić.

Dodao je da su promjene u obrazovanju potrebne u osnovnim i srednjim školama gdje se učenike treba naučiti kako kritički razmišljati, donositi odluke i prilagođavati se situacijama. Također smatra da je hrvatski sustav visokog obrazovanja dovoljno prilagodljiv što pokazuju njegovi rezultati proteklih četrdeset godina.

Izdvojeni članak

Srednjoškolski dvojac iz Siska aplikacijom olakšava planiranje i organizaciju poslovnih projekata


U budućnosti siguran posao za prosvjetare

Računala i roboti nisu dobri u interakciji s ljudima te su zbog toga poslovi koji traže socijalnu inteligenciju još uvijek uglavnom sigurni. Predškolski odgajatelji, nastavnici u srednjim školama, profesori na fakultetima, medicinske sestre i tehničari imaju manje od jedan posto vjerojatnosti da će im roboti oduzeti njihovo radno mjesto.

U interakciji ipak prednjače ljudi

Prema podacima iz studije ugroženi su i poslovi kuhara te pokazuju da će ‘umjetna inteligencija’ zamijeniti većinu takvog osoblja.

– Pomoćno osoblje, koje guli krumpir ili pere i slaže suđe, mogao bi zamijeniti robot, ali ljude s kuhačama teško. Možda u nekim poslovima kao što je priprema i rezanje namirnica, ali ne vjerujem da bi tehnologija mogla zamijeniti ljude u termičkoj obradi hrane ili dekoraciji tanjura, tvrdi konobar i bivši kuhar Marko Roksandić.

Istraživanje pokazuje da slabije plaćeni konobari neće tako skoro biti zamijenjeni. Odnos s gostima važan je faktor poslovanja za kafiće i restorane. On je posebno važan za ljude koji više vole sjesti, umjesto uzeti kavu za van.

– Drugačije je kad ti robot stoji na šanku. Pa to je dosadno. Samo dođeš, popiješ kavu i odeš. Nema interakcije. Ne vjerujem da bi se to moglo dogoditi, pogotovo ne u Hrvatskoj. Zbog komunikacije s gostima i ja više volim raditi ‘iza šanka’ nego li biti zatvoren u kuhinji. To mi je bilo dosadno te sam sada zadovoljniji iako mi je plaća trenutno manja, ali i tu ima prostora za napredak. A i ljubaznost se isplati, izjavio je Roksandić.