Pretraga

Pitanja koja morate postaviti prije nego prihvatite posao

A- A+

Nakon mjeseci ispunjavanja prijava, pripremanja za razgovore i čekanja na poziv konačno ste primili ponudu za posao. Vjerojatno ste spremni prihvatiti sve što vam netko nudi, no prije nego što učinite neki drastični korak, zapamtite jedno – to je još uvijek samo ponuda. Ništa još nije uklesano u kamenu.

Iako je danas teško pronaći bilo kakav posao, a mnogi ne pitaju ništa ako im ga netko ponudi, već samo prihvate, imajte na umu da ponekad ima mjesta i za pregovaranje. Her Campus donosi nekoliko pitanja koja trebate postaviti prije nego prihvatite posao.

Izdvojeni članak

Evo koja zanimanja inozemni poslodavci najviše traže u Hrvatskoj

Što očekujete od mene na dnevnoj bazi?

Sigurno znate čime se kompanija bavi i koji su timski projekti koje ćete trebati raditi. Ipak, postoji lista dužnosti koje svaki zaposlenik treba odrađivati sam, a kako biste unaprijed znali što se od vas očekuje i što trebate raditi, slobodno to upitajte. Lakše ćete prihvatiti posao ako budete znali koji će biti vaši specifični zadaci.

Koje su moje buduće prilike u ovoj kompaniji?

Vjerujemo da ne mislite cijeli život ostati na jedno te istoj poziciji, a ako smatrate da se želite pomicati na kompanijskoj ljestvici prema gore, upitajte postoje li uopće mogućnosti za to. Vjerojatno ćete početi od dna ljestvice, no sve se isplati ako dobijete šansu da se popnete više.

Je li plaća podložna pregovaranju?

Ukoliko smatrate da je plaća koja vam se nudi premala za ono što se od vas traži, sada je vrijeme da nešto kažete. Definitivno želite znati koliko ćete biti plaćeni prije nego počnete raditi za nekoga, jer nakon što ste prihvatili ponudu teško je početi pregovarati za više.

Izdvojeni članak

Poslovi koje mladi u Hrvatskoj ne žele raditi, a imaju mogućnost

Postoje li stimulacije?

Dobro je upitati je li plaća uvijek ista, ili postoje bonusi koji se dobivaju za dobro obavljeni posao, projekte ili slično. Ovo pitanje možete postaviti ukoliko poslodavac nije fleksibilan kod pregovaranja o temeljnoj plaći.

Smatra li se rad od osam sati dnevno normalnim danom u ovoj kompaniji?

Vjerojatno biste željeli znati koliko često se odstupa od radnog vremena i ostaje prekovremeno. Mnoge tvrtke danas nemaju određeno radno vrijeme već na poslu morate biti dok ne završite svoje zadatke – bilo da vam za to treba pet sati ili 12 sati.

Copy link
Powered by Social Snap