Pretraga

Tehnologije budućnosti u školama: ‘Djeca će u svojim učionicama napraviti pametne vrtove’

A- A+

Više od 600 posjetitelja, od čega 350 učenika i učitelja, posjetilo je najveći inovacijski centar Infobipa na kampusu Alpha Centauri u Zagrebu povodom završne konferencije ovogodišnjeg izdanja Škole budućnosti. Tijekom cijelog dana učenici su se na interaktivan i zabavan način susreli s budućnosti isprobavanjem tehnologija i proizvoda koji se razvijaju u Hrvatskoj od strane velikih tvrtki, fakulteta i startupa.

Foto: Promo

Robot pas SPOT iz tvrtke Boston Dynamics, formula koju su kreirali studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje te simulacija vožnje automobila bile su samo od nekih stvari na Danu inovacija, odnosno završnoj konferenciji ovogodišnjeg izdanja Škole budućnosti. Tog je dana u najvećem inovacijskom centru Infobipa na kampusu Alpha Centauri u Zagrebu bilo više od 600 posjetitelja, od čega je bilo 350 učenika i učitelja.

‘Želimo da djeca sanjare i razvijaju nove ideje’

Učenici su se tijekom cijelog dana na interaktivan i zabavan način susreli s budućnosti isprobavanjem tehnologija i proizvoda koji se razvijaju u Hrvatskoj od strane velikih tvrtki, fakulteta i startupa, kao što su CRTA, FER, Equinox, AVL Hrvatska, Orqa, Electrocoin, Gammachef, Mindsmiths, Miret i drugi. Učenici su se tako imali prilike upoznati sa preko 20 izlagača.

– Ovaj događaj danas još jednom potvrđuje da u Hrvatskoj postoje i razvijaju se velike stvari. Naš cilj je upravo i kod djece potaknuti takozvani Think Big Mindset, želimo da djeca sanjare i razvijaju ideje o novim Infobipovima. Želimo im omogućiti da budu kreatori budućnosti sa shvaćanjem da su njihova ambicija i znatiželja jedina prepreka ka uspjehu i ostvarenju pozitivnih promjena u njihovim zajednicama, izjavio je Marin Trošelj, direktor tvrtke Stemi.

‘Spojili smo na jednom mjestu tehnološki sektor s učenicima i njihovim učiteljima’

Tijekom posljednja četiri mjeseca više od dvije tisuće učenika iz više od 70 gradova kroz praktičan rad približilo se svijetu umjetne inteligencije. Finalisti ovogodišnjeg izdanja projekta, odnosno timovi koji su kreirali u sklopu programa najbolje chatbotove predstavili su okupljenima svoje radove pomoću kojih su doprinijeli unapređenju lokalnih zajednica u Hrvatskoj.

STEMI i Infobip najavili su nastavak projekta do 2025., a početkom rujna planiraju kampanju grupnog financiranja za širenje projekta koja će omogućiti drugim organizacijama i pojedincima da se uključe kao predvodnici promjena.

– Spojili smo danas na jednom mjestu tehnološki sektor sa učenicima i njihovim učiteljima, a to je upravo ono što smo željeli postići ovim projektom u samoj njegovoj ideji. Infobip je investirao lani u STEMI te smo zajedno proširili projekt u Sjedinjene Američke Države gdje već vidimo odlične rezultate i odaziv te vjerujemo da možemo najbolje stvari iz tamošnjeg obrazovnog sustava implementirati za naše učenike ovdje, poručio je Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa.

Izdvojeni članak

Novo izdanje Škole budućnosti: Učenici će razvijati tehnološka rješenja za neprofitne udruge

Djeca će u svojim učionicama napraviti pametne vrtove i koristiti tehnologiju za učinkovitiji uzgoj

Kako je proizvodnja hrane jedan od globalnih izazova, STEMI je na Danu inovacija predstavio novi STEM program korištenja tehnologije u proizvodnji hrane. Djeca će u svojim učionicama napraviti pametne vrtove, praktično će učiti uzgajati hranu te koristiti tehnologiju za učinkovitiji uzgoj.

– Divno je bilo vidjeti toliko pozitivne energije, entuzijazma i interesa za tehnologiju i znanost na jednom mjestu. Želimo zahvaliti i svim učiteljima i profesorima što spremno prihvaćaju primjenu novih tehnologija u svom radu i mijenjaju način učenja. Mi, kao A1 Hrvatska ćemo i dalje nastojati ulagati i pomoći im kako bi zajednički gradili društvo znanja, izjavio je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska.

Zahvaljujući podršci projektnim partnerima i kompanijama, projekt Škola budućnosti implementiran je u gotovo 130 škola diljem Hrvatske.