Pretraga

Tinejdžeri koji piju energetska pića skloniji ozljedama glave i mozga

A- A+

Tinejdžeri koji konzumiraju energetske napitke skloniji su ozlijedama glave i mozga, tvrdi najnovije kanadsko istraživanje objavljeno u listu Plos one. Iako energetska pića ne uzrokuju izravne povrede glave, ukoliko do njih dođe, osobe koje konzumiraju veće razine kofeinskih preparata, teže zacijeljuju i imaju veće posljedice nakon povrede.

Analiza je provedena na 10 000 ispitanika u dobi od 11 do 20 godina, a ispitivala se korelacija konzumacije energetskih pića i ozlijeda mozga i glave zbog koje su ispitanici izgubili svijest na minimalno pet minuta ili završili na hitnoj pomoći, piše Huffington Post.

Izdvojeni članak

Učenje i energetska pića: Razmislite je li to pametna odluka

Energetska pića mijenjaju kemijski sastav tijela

Energetska pića kao što je Red Bull sadrže visoke doze kofeina i mijenjaju kemijski sastav tijela što otežava cijeljenje i oporavak od težih ozlijeda. Studija je, naime, pokazala kako se pojavljuje povezanost između konzumacije pića i povreda glave, no ne može se sa sigurnošću ustanoviti što se dogodi prvo.

Uzrok takvih ozbiljnih povreda može biti i nedolično ponašanje ili spontani pad, ali  povezanost je više no očita, tvrdi kanadski istraživački tim.

Izdvojeni članak

Šokantno: Kava i energetska pića usporavaju razvoj mozga kod tinejdžera!

Sportaši na udaru

Najviše povreda glave i mozga, tvrdi studija, dolazi u vidu sportskih ozlijeda. Mladi su sportaši također skloni konzumaciji energetskih napitaka za održavanje izdržljivosti pa ne čudi povezanost ovih daju varijabli.

Istraživači smatraju kako se treba odraditi još čitav niz testiranja kako bi se sa sigurnšću moglo tvrditi da je povezanost točna te da su rezultati studije tek polazišna točka. Ipak, ne treba zanemariti rezultat koji tvrdi da su šanse za zadobivanje ozlijeda glave pet puta veće u mladih koji konzumiraju energetska pića.