Pretraga

Šokantno: Kava i energetska pića usporavaju razvoj mozga kod tinejdžera!

A- A+

Švicarski znanstvenici su posljednjim istraživanjem otkrili negativne utjecaje kofeina na razvoj mozga kod tinejdžera. Rezultati pokazuju kako spomenuti sastojak kave i energetskih pića otežava stvaranje sinapsi što je izuzetno štetno u fazi sazrijevanja mozga.

Energetska pića, kola i kava sprječavaju pravilan razvoj mozga i opasni su za tinejdžere, zaključak je to istraživanja provedenog na Sveuilišnoj dječjoj bolnici u Zurichu. Znanstvenici su povezali konzumaciju ovih kofeinom bogatih napitaka s raznim poremećajima ličnosti, tjeskobom, sporijim radom mozga i razvojem shizofrenijom, piše britanski Daily Mail.

Izdvojeni članak

Nevjerojatno: Evo kako u tek nekoliko sekundi ubrzati mozak za 14 posto

– Zbog kofeina se prekidaju sinapse i ometa njihovo stvaranje. Na taj način je rad mozga poremećen.Mozak prolazi kroz bitnu i vrlo osjetljivu fazu razvoja tijekom puberteta koji se uglavnom odvija između 13. i 19. godine. U tom periodu sazrijevanja kofein je veliki neprijatelj mozga, otkrio je profesor Reto Huber.

Rezultati pokazuju kako spomenute probleme može stvoriti količina od 300-ak mg kofeina. To je količina koju sadrže četiri šalice kave, tri limenke energetskih pića ili pak velika boca kole.