Pretraga

‘Tko ih ne bi koristio’: Ovako izgledaju poštanske markice Sveučilišta u Zagrebu

A- A+

Uoči velike obljetnice proslave 350. obljetnice svoga postojanja, Sveučilište u Zagrebu predstavilo je i posebnu poštansku markicu, vrijednu 3 kune i 60 lipa. Rektor Damir Boras istaknuo je kako je Sveučilište svjetionik znanja, tolerancije i ljubavi prema domovini.

Autorica markice dr. sc. Jana Žiljak Gršić | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Iako ih više ne koristimo kao prije, mnogi i dalje skupljaju poštanske markice.

Svjesni su toga i na Sveučilištu u Zagrebu. Naše najstarije i najveće sveučilište, ususret velikoj svečanosti kojom će proslaviti 350 godina svog postojanja, predstavilo je  svoju poštansku markicu.

Idejno rješenje poštanske marke na kojoj je prikazana zgrada Sveučilišta u Zagrebu osmislila je dr. sc. Jana Žiljak Gršić. Marka je izdana u arku od 16 maraka, a njezina je vrijednost 3,60 kuna.

Osim markice, Hrvatska pošta izdala je i prigidnu omotnicu. A veliku obljetnicu sveučilišta proslavit će i lupanjem prigodnog pečata.

Pokazatelj tradicije

Na predstavljaju markice u srijedu u zgradi Rektorata rektor Damir Boras naglasio je kako su poštanske markice lijep pokazatelj tradicije.

– Zahvaljujem Hrvatskoj pošti što je prepoznala tradiciju i značaj našega Sveučilišta. Sveučilište je svjetionik znanja, tolerancije i ljubavi prema domovini – rekao je Boras.

Priznata autorica

Autorica markice dr. sc. Jana Žiljak Gršić otkrila nam je kako joj je ovo šesta poštanska marka u karijeri.

Izdvojeni članak

[FOTO] Jeste li se već provozali njime? Sveučilište u Zagrebu dobilo je svoj tramvaj

– Nikad se nisam pomakla sa ovoga sveučilišta. Ovdje sam diplomirala, doktorirala i ovdje radim. Ovo sveučilište me je oblikovalo i naučilo najljepšem zanimanju – dizajnu, rekla je Žiljak Gršić.

Njezina marka, izađena prilikom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, bila je prva marka na svijetu koja je imala dvije slike – vidljivu golim okom i vidljivu infracrvenim svjetlom.

– Ponosim se što je Sveučilište baš mene izabralo da izradim ovu markicu, istaknula je autorica.

Sveučilište je na markicu prikazala zgradom Rektorata, a studente i profesore kao silutete ispred nje.

Odraz kvalitete

Inače, predstavljanje markice samo je uvod u proslavu 350. obljetnice, koja će se održati u nedjelju.

– Činjenica da postoji 350 godine odraz je kvalitete Sveučilišta u Zagrebu, zaključio je rektor jednom prilikom.