Pretraga

Treba vam popraviti fen, TV ili peglu? Nema frke, učenici škole na jugu to rade – besplatno

Kada jednom izađu na tržište rada, učenicima Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik zasigurno neće nedostajati praktičnog znanja – poslodavci će dobiti već gotovog djelatnika. I to uvelike zahvaljujući učeničkom servisu ‘Munja’. Ne, to nije onaj servis putem kojeg dižete ugovore za učenički posao. U ovaj OTŠ-a Dubrovnik možete donijeti, recimo, neispravan fen, a učenici će vam ga popraviti i to potpuno besplatno.

Učenički servis ‘Munja’|foto: facebook, Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik

Učenici Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik poželjeli su dodatnu praksu, a vodstvo škole, u želji da pomogne i sugrađanima, praktičnu obuku omogućilo im je kroz pokretanje učeničkog servisa ‘Munja’. U ‘Munju’ građani mogu donijeti razne uređaje koji trebaju popravak, a učenici će im ih popraviti – besplatno.

Popravljaju fenove, pegle, televizore, kosilice – besplatno

– U učeničkom servisu ‘Munja’ popravljaju se različiti uređaji poput raznih električnih alata, miksera, usisivača prašine, sušila za kosu, ali ne rijetko se nađu i televizori, pegle, radio uređaji, ručni masažeri, reflektori za lignje, visokotlačne perilice, kosilice za travu na struju, stolne lampe – širok asortiman raznoraznih uređaja koji se proučavaju i uče popravljati, u većini slučajeva se uspiju i popraviti, priča nam ravnatelj OTŠ Dubrovnik, Dinko Mandić.

U principu, u ‘Munji’ na popravak primaju sve manje električne uređaje jer su ograničeni prostorom pa nemaju mogućnost primati veće uređaje. Majstorske ruke se ne naplaćuju, dakle, sve je volonterskog karaktera. S time da je u slučajevima kada je potrebno kupiti rezervni dio, kupuju ga vlasnici, a učenici ga samo ugrade.

Učenici ovako, dodaje ravnatelj, stječu praktična znanja i vještine vezane uz svoju struku što će im omogućiti da se sutra uspješnije bave svojom profesijom, vježbaju komunikacijske vještine u odnosu sa korisnicima, ali i stječu pozitivna iskustva u pomaganju ljudima iz lokalne zajednice.

– Sigurnost učenika je na prvom mjestu, a nadzor mentora konstantan. Popravcima se bave samo učenici završnih razreda kojih bude šest do osam istovremeno, kaže ravnatelj Mandić.

Interes za školu bio je velik na upisima

A mentor pod čijim su budnim i stručnim okom vrijedne ruke učeničkog servisa je profesor Marko Radojičić.

– Posebno želim istaknuti profesora Radojičića koji je pokretač i mentor učenicima u našem servisu ‘Munja’. Pokretanjem ovog projekta značajno je doprinio ugledu škole, omogućivši učenicima u sektoru elektrotehnika stjecanje adekvatnih znanja i vještina. Također, škola je postala prepoznatljiva u lokalnoj zajednici po jedinstvenom projektu pomoći sugrađanima, kaže ravnatelj Mandić.

Iako se često ističe problem manjka interesa učenika za strukovne škole, u OTŠ Dubrovnik to nije slučaj – upisali su učenike u sva zanimanja u prvom upisnom roku.

– Od prije par godina je primjetan trend porasta interesa za upis u našu školu što je dijelom i rezultat populariziranja strukovnih zanimanja na državnoj razini. Posebno bi istaknuo projekt stipendiranja učenika u obrtničkim zanimanjima iz 2020. godine koji je omogućio velikom broju učenika značajan iznos stipendije. Osim stipendiranja učenika program je poticao i poslodavce koji primaju učenika na naukovanje što je također vrlo bitno jer su poslodavci naši partneri u obrazovanju i potrebno je osigurati da imaju jasan interes za primanje naučnika na stručnu praksu. Nažalost projekt prošle godine nije nastavljen, nadamo se da će ove biti aktiviran, zaključuje ravnatelj Mandić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap