Pretraga

Treba vam popraviti fen, TV ili peglu? Nema frke, učenici škole na jugu to rade – besplatno

Kada jednom izađu na tržište rada, učenicima Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik zasigurno neće nedostajati praktičnog znanja – poslodavci će dobiti već gotovog djelatnika. I to uvelike zahvaljujući učeničkom servisu ‘Munja’. Ne, to nije onaj servis putem kojeg dižete ugovore za učenički posao. U ovaj OTŠ-a Dubrovnik možete donijeti, recimo, neispravan fen, a učenici će vam ga popraviti i to potpuno besplatno.

Učenički servis ‘Munja’|foto: facebook, Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik

Učenici Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik poželjeli su dodatnu praksu, a vodstvo škole, u želji da pomogne i sugrađanima, praktičnu obuku omogućilo im je kroz pokretanje učeničkog servisa ‘Munja’. U ‘Munju’ građani mogu donijeti razne uređaje koji trebaju popravak, a učenici će im ih popraviti – besplatno.

Popravljaju fenove, pegle, televizore, kosilice – besplatno

– U učeničkom servisu ‘Munja’ popravljaju se različiti uređaji poput raznih električnih alata, miksera, usisivača prašine, sušila za kosu, ali ne rijetko se nađu i televizori, pegle, radio uređaji, ručni masažeri, reflektori za lignje, visokotlačne perilice, kosilice za travu na struju, stolne lampe – širok asortiman raznoraznih uređaja koji se proučavaju i uče popravljati, u većini slučajeva se uspiju i popraviti, priča nam ravnatelj OTŠ Dubrovnik, Dinko Mandić.

U principu, u ‘Munji’ na popravak primaju sve manje električne uređaje jer su ograničeni prostorom pa nemaju mogućnost primati veće uređaje. Majstorske ruke se ne naplaćuju, dakle, sve je volonterskog karaktera. S time da je u slučajevima kada je potrebno kupiti rezervni dio, kupuju ga vlasnici, a učenici ga samo ugrade.

Učenici ovako, dodaje ravnatelj, stječu praktična znanja i vještine vezane uz svoju struku što će im omogućiti da se sutra uspješnije bave svojom profesijom, vježbaju komunikacijske vještine u odnosu sa korisnicima, ali i stječu pozitivna iskustva u pomaganju ljudima iz lokalne zajednice.

– Sigurnost učenika je na prvom mjestu, a nadzor mentora konstantan. Popravcima se bave samo učenici završnih razreda kojih bude šest do osam istovremeno, kaže ravnatelj Mandić.

Interes za školu bio je velik na upisima

A mentor pod čijim su budnim i stručnim okom vrijedne ruke učeničkog servisa je profesor Marko Radojičić.

– Posebno želim istaknuti profesora Radojičića koji je pokretač i mentor učenicima u našem servisu ‘Munja’. Pokretanjem ovog projekta značajno je doprinio ugledu škole, omogućivši učenicima u sektoru elektrotehnika stjecanje adekvatnih znanja i vještina. Također, škola je postala prepoznatljiva u lokalnoj zajednici po jedinstvenom projektu pomoći sugrađanima, kaže ravnatelj Mandić.

Iako se često ističe problem manjka interesa učenika za strukovne škole, u OTŠ Dubrovnik to nije slučaj – upisali su učenike u sva zanimanja u prvom upisnom roku.

– Od prije par godina je primjetan trend porasta interesa za upis u našu školu što je dijelom i rezultat populariziranja strukovnih zanimanja na državnoj razini. Posebno bi istaknuo projekt stipendiranja učenika u obrtničkim zanimanjima iz 2020. godine koji je omogućio velikom broju učenika značajan iznos stipendije. Osim stipendiranja učenika program je poticao i poslodavce koji primaju učenika na naukovanje što je također vrlo bitno jer su poslodavci naši partneri u obrazovanju i potrebno je osigurati da imaju jasan interes za primanje naučnika na stručnu praksu. Nažalost projekt prošle godine nije nastavljen, nadamo se da će ove biti aktiviran, zaključuje ravnatelj Mandić.