Pretraga

Tri četvrtine hrvatskih građana želi seksualni odgoj u školama: Bivša ministrica na fejsu drži prodike

A- A+

Prema najnovijem istraživanja, tri četvrtine građana Hrvatske želi sveobuhvatni seksualni odgoj u školama. Inicijative se baš ne sviđaju bivšoj ministrici obrazovanja Blaženki Divjak pa im je odlučila na fejsu malo držati prodike.

cesi seksualni odgoj

Transparenti koje možete vidjeti u Zagrebu
Foto: CESI

Sveobuhvatno seksualno obrazovanje oprema i osnažuje djecu i mlade informacijama, vještinama i pozitivnim vrijednostima potrebnim da bi razumjeli i uživali u svojoj seksualnosti, potiče odgovorno seksualno ponašanje, odgađanje stupanja u odnose, smanjuje neplanirane trudnoće i širenje spolno prenosivih bolesti te ključno doprinosi prevenciji nasilja u vezama i seksualnog nasilja, govore i istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije. Veliko je istraživanje sada provedeno i kod nas, a pokazuje da znatna većina građana podržava ideju o uvođenju sveobuhvatnog seksualnog odgoja u škole.

Preko 70 posto želi obvezni seksualni odgoj

Čak devet od deset građanki i građana Republike Hrvatske smatra da je država dužna osigurati djeci i mladima pristup informacijama, obrazovanju i uslugama vezanim uz zaštitu njihovog reproduktivnog i seksualnog zdravlja, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja* koje je u ožujku ove godine agencija IPSOS provela za Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

U skladu s time, više od tri četvrtine građanki i građana Republike Hrvatske smatra da u škole treba trebamo uvesti sveobuhvatno seksualno obrazovanje, dok bi 72 posto ispitanih to obrazovanje u školama učinilo obveznim.

– Edukacija koja zagovara pozitivan pristup seksualnosti, poštuje ljudska prava i rodnu ravnopravnost pridonosi tolerantnoj i otvorenoj društvenoj klimi, međusobnom razumijevanju i poštivanju, učinkovitija je u poticanju odgovornog seksualnog ponašanja i odgađanju stupanja u seksualne odnose. Kako pokazuju evaluacijske studije programa koje se provode u zemljama koje u sustavu školstva imaju uvedeno sveobuhvatno seksualno obrazovanje, ono doprinosi i smanjenju broja neplaniranih trudnoća i sprečavanju širenja spolno prenosivih bolesti, a ključno je i u prevenciji nasilja u vezama i seksualnog nasilja uopće, istaknula je povodom predstavljanja rezultata Nataša Bijelić iz CESI-ja.

Mladi podržavaju uvođenje seksualnog odgoja

U CESI-ju su iznimno pozitivno ocijenili nalaz istraživanja prema kojem najveću podršku uvođenju sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja iskazuju ispitanice i ispitanici u dobnoj skupini od 30 do 45 godina, u kojoj je najviše ispitanica koji imaju djecu ili planiraju imati djecu. Oni pokazuju i najvišu stopu podrške uvođenju seksualnog obrazovanja kao obveznog predmeta u osnovnim i srednjim školama.

Druga skupina s najvišom podrškom uvođenju sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja, kao i drugom najvišom podrškom stavu da bi seksualno obrazovanje trebalo biti obvezni predmet u osnovnim i srednjim školama su mladi do 30 godina, što pokazuje kako su i sami iznimno svjesni potrebe za seksualnim obrazovanjem koje nisu imali priliku sami dobiti.

– Mladi moraju imati pristup znanju i vještinama, moraju imati priliku kritički promišljati i oblikovati stavove i vrijednosti koje će im omogućiti da sačuvaju vlastito zdravlje i dobrobit, te da razumiju vlastita prava i grade ravnopravne odnose u kojima vlada međusobno razumijevanje i poštivanje a upravo je to cilj sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja. Ono mora biti dostupno svima, u sklopu postizanja jednakih obrazovnih mogućnosti, naglašavaju u CESI-ju.

Izdvojeni članak
premijer andrej plenković

Premijer predstavio velike izmjene zakona nakon što su studentice progovorile o seksualnom nasilju na faksevima

‘Roditelji su roditelji, a škola ima funkciju obrazovanja’

Mladi kojima je pružena zadovoljavajuća informacija o seksualnim pitanjima naginju seksualno odgovornijem ponašanju, pokazuju statistike, što dokazuje da učenje o seksualnosti nije poticanje na stupanje u seksualne odnose, već upravo suprotno. Kako bi seksualno obrazovanje postiglo rezultate poput gore navedenog očuvanja zdravlja i, dobrobiti i dostojanstva , prevenciji nasilja u vezama i seksualnog nasilja, ono mora biti strukturirano i utemeljeno na znanstvenim informacijama i činjenicama.

– Roditelji su odgojitelji, a škola ima funkciju obrazovanja i dužna je djecu i mlade obrazovati u svim područjima znanosti i života, pa tako i iz područja ljudske seksualnosti. Ta obveza ne može u potpunosti biti prebačena na roditelje. Alternativa sveobuhvatnom seksualnom obrazovanju je da djeca i mladi do prvih saznanja o seksualnosti dolaze na ulici, putem interneta, društvenih mreža ili iz drugih, potpuno neznanstvenih izvora ili nestručnih autoriteta, ocijenila je Bijelić i upozorila kako izostanak seksualnog obrazovanja može dovesti do pogrešnih odluka, neprimjerenih ponašanja ili seksualnog nasilja.

Čak 72 posto anketiranih smatra da djeca i mladi u školi ne dobivaju dovoljno informacija o seksualnosti, zaštiti reproduktivnog zdravlja te prepoznavanju i zaštiti od različitih oblika nasilja, a upravo je seksualno obrazovanje u školi jedan od najučinkovitijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja. Djeca i mladi imaju pravo na obrazovanje i informiranje o svim važnim pitanjima za njihov život i zdravlje primjereno njihovoj dobi. Imaju pravo na sveobuhvatno, točno, znanstveno utemeljeno i rodno osjetljivo obrazovanje o seksualnosti, temeljeno na postojećim međunarodnim standardima, poručuju zaključno iz CESI.

U galeriji ispod možete vidjeti i grafove s najzanimljivijim podatcima.

Ministrica drži prodike zbog inicijativa

O inicijativama za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog odgoja u škole oglasila se i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Imala je pregršt kritika.

– Svako malo javljaju se neke inicijative za uvođenje dodatnih predmeta u škole. Najnovija je o tome da se uvede seksualni odgoj. Pri tome inicijatori navode da su svjesni da je prije dvije godine uveden Zdravstveni odgoj kao međupredmetna tema u sve škole, ali da je program zastario i da se baš i ne provodi. Nije mi jasno temeljem čega su zaključili da je kurikulum zastario, budući da su ga pripremali stručnjaci od 2015. do 2018. i prilikom donošenja baš i nije bilo primjedbi, napisala je na društvenim mrežama.

Njeno je ministarstvo iskustvo takvo, dodala je, da se iza pritisaka za uvođenje dodatnih ili alternativnih predmeta u škole skrivao poslovni interes.

– Naime to “nešto dodatno” u školama se i dodatno plaća iz državnog, gradskog ili županijskog proračuna ili iz EU fondova, dok istovremeno imamo tehnološke viškove nastavnika. Ovakvi prijedlozi su dolazili i s “ljevice” i “desnice” i često je ideologija lijepo prekrivala poslovni interes. Posebno su mi zanimljiva istraživanja kojima se “pokazuje” da građani većinski žele da se to “nešto” u škole uvede. Naime, ako pitate da li želimo da se u školu uvede građanski odgoj, seksualni odgoj ili domaćinstvo, velika većina građana će reći da bi to bilo dobro. Istovremeno manjima zna je li nešto već uvedeno, a anketari tu informaciju ne kažu, istaknula je Divjak u objavi.

Nadodaje kako ankete ne obuhvaćaju ni pitanja o financiranju ili tehnološkim viškovima u školama kao niti je li sada, bez cjelodnevne nastave, proširenje satnice moguće. Divjak ističe da se tu postavlja i pitanje jednakosti prilika za sve učenike; s jedne strane tu su bogate sredine koje nešto dodatno plate za svoje škole, pa se pita “tko će platiti za one koji su u siromašnijim sredinama”.

– Stoga ipak treba tražiti sustavna rješenja temeljem provedenih evaluacija i informirano donositi odluke,m zaključuje u svojoj objavi.

https://www.facebook.com/prof.dr.sc.BlazenkaDivjak/posts/1916367255180554

Nema maženja bez paženja

U sklopu projekta Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom Sanje Musić Milanović, od 15. lipnja do 4. rujna Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi ljetnu javnozdravstvenu kampanju na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja pod već poznatim sloganom Nema maženja bez paženja. Prema podatcima posljednjeg istraživanja HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) provedenog na 15-godišnjacima, 23 posto dječaka i 6 posto djevojčica izjavilo je da su imali spolni odnos, a od toga 40 posto dječaka i 50 posto djevojčica nije pri tome koristilo zaštitu.

Naglasak kampanje je na mladima koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora. Od iznimne je važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama. U sklopu ovogodišnje kampanje Nema maženja bez paženja provodimo online edukaciju putem objava i kvizova na društvenim mrežama. Najoriginalnije fotografije, videozapise i slogane kao i najbrže točne odgovore na kvizove znanja darivat ćemo poklon paketima Nema maženja bez paženja!

Tijekom ljetnih mjeseci, putem info panoa, svlačionica na plažama diljem Republike Hrvatske i plakata u ljekarnama bit će prikazane preventivne poruke kako bismo potaknuli svijest svih građana, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja što će doprinijeti vidljivosti kampanje na nacionalnoj razini.

– Pozivamo sve zainteresirane da svakog tjedna šalju i podijele s nama fotografije/videozapise pored naših plakata, info panoa i svlačionica na plažama. Uključite se i podijelite s nama i vaše slogane na temu spolnog zdravlja. Najoriginalnije darujemo poklon paketima Nema maženja bez paženja, kažu iz projekta Živjeti zdravo.