Pretraga

Trik pitanje na razgovoru za posao koje je važnije nego što biste mislili

A- A+

Već ptice na grani znaju kakva se pitanja postavljaju na razgovorima za posao – standardni upiti o iskustvu, osobinama, obrazovanju, ciljevima, spremnosti na timski rad i tako dalje. Pred kraj razgovora dolaze ‘opuštenija’ pitanja, no iako mislite da su ona manje važne, varate se.

Na razgovorima za posao najčešće ćete odgovarati na tipična pitanja o profesionalnoj karijeri, iskustvu, obrazovanju i slično. Ipak, postoji jedno trik pitanje koje poslodavci čuvaju za kraj razgovora, a koje je mnogo bitnije nego što biste prvotno mislili.

Izdvojeni članak

Evo što 80 posto poslodavaca radi prije nego vas pozove na razgovor

Naizgled jednostavna pitanja puno otkrivaju o vama

Radi se o pitanjima poput ‘Koji su vaši hobiji?’ ili ‘Što radite u svoje slobodno vrijeme?’.

Direktor tvrtke Accretive Solutions, Richard A. Moran, na društvenoj mreži Linkedin napisao je kako upravo navedena pitanja zahtijevaju itekako dobro osmišljen odgovor. Ukoliko na ovakva pitanja ne odgovorite na odgovarajući način, sve što ste rekli do tog trenutka lako može pasti u vodu.

Postavljanjem pitanja o hobijima i slobodnom vremenu poslodavci vas ne testiraju, već im je namjera malo vas bolje upoznati. Bitno je da znate da je u ovom slučaju najbolje igrati na sigurno. Recimo, ono što se vama možda čini kao zanimljiv hobi za navesti, poslodavcu može izgledati pomalo čudno.

Izdvojeni članak

Originalni odgovori za klišejizirana pitanja poslodavaca

Pripazite kako ćete odgovoriti

Odgovor na pitanje o slobodnom vremenu ponajprije bi trebao biti
uvjerljiv, što znači da ako ste primjerice izmislili da volontirate u
nekoj udruzi, vaša će laž vjerojatno biti objelodanjena kada sugovornik
počne s postavljanjem dodatnih pitanja. Već u tom trenutku šanse da
dobijete posao bit će itekako smanjene.

Neke ‘hobije’ ne trebate uopće napominjati, pogotovo ako se oni svode na sate provedene na društvenim mrežama. Također, izlaske, tulumarenje i slično možete preskočiti pri nabrajanju svojih aktivnosti u slobodno vrijeme.

Ukoliko ni sada niste sigurno kako trebate odgovoriti na ovo nezgodno pitanje, Moran je ponudio rješenje – ponajprije je potrebno govoriti istinu, no o vama ovisi kako ćete tu istinu prezentirati te u kojoj ćete je mjeri uljepšati.