Pretraga

U školama još jednog grada postavljeni dispenzeri s besplatnim ulošcima, bit će dostupni svim učenicama

A- A+

Opremanje škola higijenskim potrepštinama zadaća je osnivača škola, što su gradovi i županije. Nakon istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, sve više gradova odlučuje se i na osiguravanje besplatnih menstrualnih potrepština u školskim toaletima. Posljednji u nizu je Grad Zaprešić.

ulošci

Foto: Srednja.hr

Svim učenicama zaprešićkih škola bit će dostupni besplatni higijenski ulošci. Iz Grada je priopćeno kako su u osnovnim školama Antuna Augustinčića i Ljudevita Gaja već postavljeni su dispenzeri, a u narednim danima stižu i u Osnovnu školu Kupljenovo te Srednju školu ban Josip Jelačić. Financijska sredstva za nabavu predviđena su u gradskom proračunu.

Povod je bilo istraživanje o menstrualnom siromaštvu

Prijedlog da se osiguraju sredstva u ovu svrhu uputila je u ime Foruma žena SDP-a gradska vijećnica Duša Šarunić, što je podržao gradonačelnik Željko Turk, a potom većinom glasova usvojilo i Gradsko vijeće Grada Zaprešića. Povod je bilo istraživanje o menstrualnom siromaštvu koje je povela riječka udruga PaRiter. Kako smo pisali, ono je otkrilo da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na higijenskim ulošcima jer su im preskupi. Dio njih, zbog previsokih cijena, kupuje manje kvalitetne potrepštine. Čak 12% žena nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale, a podjednak postotak ne može si uloške uopće priuštiti.

– Ovo je bilo prvo ovakvo istraživanje provedeno u Hrvatskoj, a jedno od rijetkih provedenih u Europi. Poražavajuće je da čak 36,4% ispitanica, od njih 6.084 koliko ih je sudjelovalo, pri kupovini menstrualnih potrepština odabire one koje su najpovoljnije, čak i nauštrb kvalitete. Još je gore da si njih 11,9% ne može priuštiti nikakve, zbog čega su primorane snalaziti se na razne načine, komentirala je rezultate istraživanja vijećnica Šarunić.

Izdvojeni članak

U škole velikog grada stigli besplatni ulošci, najavljen i Zdravstveni odgoj: ‘Dio programa bit će seksualni odgoj’

‘Postavili smo dispenzere na svakom katu u svim ženskim toaletima’

Naglasila je i kako je ponosna što se uz Rijeku, Varaždin, Jastrebarsko i Samobor, Zaprešić svrstao među prve gradove koji svojim učenicama omogućavaju besplatne higijenske uloške.

– Postavili smo dispenzere na svakom katu u svim ženskim toaletima, nabavili dvije veličine higijenskih uložaka i jako mi je drago što će djevojčice u našoj školi odsad bezbrižno i u privatnosti moći održavati higijenu tijekom menstrualnog ciklusa, poručila je ravnateljica OŠ Antuna Augustinčića Danijela Adžijević.

Za postavljanje dispenzera i njihovu redovitu opskrbu zadužene će biti zaprešićke škole, a svi će se troškovi podmiriti iz sredstava gradskog Proračuna.