Pretraga

U škole velikog grada stigli besplatni ulošci, najavljen i Zdravstveni odgoj: ‘Dio programa bit će seksualni odgoj’

A- A+

Kako je i najavljeno u prvom polugodištu, u osnovne škole kojima je osnivač Grad Rijeka stigli su besplatni ulošci za učenice viših razreda. Dispenzeri su postavljeni u toalete pa učenice uloške mogu koristiti bez posredstva nastavnika ili drugih zaposlenika škola. Tom prigodom iz grada su poručili da je cilj do kraja mandata uvesti u škole i Zdravstveni odgoj, dio čijeg će programa biti i seksualni odgoj.

U osnovnim školama Grada Rijeke postavljeni su dispenzeri s besplatnim ulošcima | foto: Grada Rijeka

U listopadu prošle godine Grad Rijeka najavio je kako će osnovnim školama kojima je osnivač omogućiti učenicama dostupnost besplatnih higijenskih uložaka. To se i ostvarilo, u školske toalete postavljeni su dispenzeri u kojima se nalaze dnevni i noćni higijenski ulošci te ih učenice koje imaju menstruaciju mogu koristiti prema svojim potrebama bez posredništva razrednika ili drugih zaposlenika škole.

Iz Grada su priopćili kako je ovim projektom vrijednim 165.805 kuna, za razdoblje jedne kalendarske godine Grad Rijeka ‘dao proaktivan odgovor na rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu koji je riječka Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter predstavila javnosti tijekom prošle godine, a u kojima je naveden čitav niz podataka koji upućuju na nedostupnost higijenskih potrepština’.

Cilj je uvesti i Zdravstveni odgoj u sklopu kojeg će se provoditi i seksualni odgoj

Naime, upravo je istraživanje udruge PaRiter dovelo temu menstrualnog siromaštva u fokus javnosti. Ono je provedeno 2020. godine, a pokazalo je kako je menstrualno siromaštvo itekako prisutno u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja otkrili su kako je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi. Dio njih, zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 % građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih uopće si ne može priuštiti uloške.

– Iznenadili su nas rezultati ovog istraživanja i odlučili smo na problem proaktivno reagirati, istaknula je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan.

Neke škole u drugim krajevima Hrvatske, isključivo zahvaljujući proaktivnosti ravnateljica i ravnatelja, uloške su osigurale za socijalno ugrožene učenice. U Rijeci se stremilo tome da higijenske potrepštine budu dostupne svim djevojčicama osnovnih škola, a ne samo onima koje spadaju u socijalno ugrožene skupine.

– Također smatramo i kako bi trebalo smanjiti PDV na menstrualne higijenske potrepštine, jer je nedopustivo da si ih u 21. stoljeću, zbog financijskih nemogućnosti neke žene ne mogu priuštiti. Nadam se da će se ova inicijativa proširiti i na ostale gradove u Hrvatskoj, rekla je Krpan.

Ovom prigodom rekla je kako je cilj do kraja mandata ove vlasti u riječke škole uvesti i Zdravstveni odgoj, jer smatraju da se s mladim ljudima treba razgovarati o zdravstvenim temama.

– Dio tog programa bio bi i seksualni odgoj budući da je riječ o temi koja djeci može biti neugodna za razgovarati o njoj s roditeljima, a bitno je i da o toj tematici budu educirani, izjavila je Krpan.

Izdvojeni članak

‘Pravo, ne privilegija’: U toaletima svih fakseva, menze i rektorata postavili besplatne uloške i tampone

Vlada će dobiti peticiju s 24 tisuće potpisa za smanjenje PDV-a na mensturalne potrepštine

Marinela Matejčić iz udruge PaRiter osvrnula se na inicijative za smanjenje PDV-a na menstrualne potrepštine rekavši kako je udruga krajem prošle godine provela peticiju za smanjenje poreza koju je potpisalo 24.000 ljudi i koju namjeravaju dostaviti Vladi Republike Hrvatske prije sljedećeg izglasavanja o smanjenju poreza na menstrualne potrepštine o kojem bi se u Saboru trebalo glasati prvoj polovici ove godine.

– Ostaje nam za vidjeti hoće li vladajući pokazati da su u stanju biti primjer dobre prakse po pitanju ove problematike i samoinicijativno smanjiti porez ili će čekati nalog od strane Europske komisije da to učine, rekla je Matejčić.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović također je uputio apel Vladi Republike Hrvatske da se smanji porez na ove proizvode.

– Mi smo u Rijeci prepoznali da problem očito postoji i brzo smo i učinkovito reagirali. Vjerujem kako smo ovim potezom, osim financijskog olakšanja doprinijeli i tome da se o ovoj temi više i otvorenije razgovara i nadam se da će se i ovaj projekt koji je Rijeka provela među prvima u Hrvatskoj nastaviti širiti dalje na ostale jedinice lokalne i regionalne samouprave diljem Hrvatske, zaključio je gradonačelnik Filipović.

Prezentacija programa održana je u OŠ Trsat | foto: Grad Rijeka