Pretraga

U susjednoj zemlji pada interes za vjeronauk: Čelnik Crkve tvrdi da su za to krivi ravnatelji

A- A+

U Srbiji je sve manji interes za vjeronauk među djecom i roditeljima. Razočarani patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Porfirije, kaže da je razlog tome to što ravnatelji škola odvraćaju djecu od vjerske nastave. S druge strane, analitičari tvrde drugačije.

Foto: srednja.hr

Interes za nastavom vjeronauka u Srbiji sve je manji, a kako navodi Porfirije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve, razlog tome je činjenica da ravnatelji osnovnih i srednjih škola odvraćaju djecu od vjerske nastave.

‘Veoma sam razočaran’

– Veoma sam razočaran informacijom da ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Srbiji, svjesno obeshrabruju, čak bih rekao sprečavaju učenike i roditelje da se opredjele za vjersku nastavu, požalio se Porfirije na Instagramu.

Istaknuo je kako će se posavjetovati s braćom arhijerejima i predstavnicima drugih Crkava te vjerskih zajednica o tome hoće li javno objaviti imena ravnatelja i škola koje tako diskriminiraju učenike.

– U svakom slučaju, uputit ćemo službenu reakciju nadležnim državnim tijelima, zaključio je Porfirije.

Djeci 21. stoljeća vjeronauk mora biti zanimljiv

Svoje mišljenje o ovoj situaciji, dao je za N1 Srbiju vjerski analitičar Draško Đenović, koji smatra da je glavni krivac za pad broja učenika na vjerskoj nastavi upravo – Crkva.

– Ne možete propovjedati djeci kao u crkvi. Znači, vi djeci 21. stoljeća morate multimedijalno, zanimljivo i na sve druge načine pružiti obrazovanje. Ono o čemu treba voditi računa jest da vjeroučitelji već 20 godina, svih vjerosipovijesti, nemaju riješen radni status, napomenuo je Đenović.

S druge strane, svećenik beogradske nadbiskupije Aleksandar Ninković na objavu patrijarha gleda kao na mjeru samoobrane Crkve od pojedinih ravnatelja te se nada da će odustati od svojih namjera i, kako kaže, pustiti da se vjerska prava djece i roditelja izvršavaju.