Pretraga

U zagrebačke škole ulazi novi projekt: ‘Namjera je smanjiti pekarske proizvode za učenike’

A- A+

Ravnateljima zagrebačkih osnovnih škola gradonačelnik Tomislav Tomašević u četvrtak je predstavio novi pilot projekt koji se uvodi u škole – ‘Zelena javna nabava hrane u školama grada Zagreba’. Osim plana da učenici jedu zdraviju hranu ideja je i podržati lokalne proizvođače.

Besplatni obrok u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zagrebu | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u četvrtak je predstavio pilot projekt ‘Zelena javna nabava hrane u školama grada Zagreba’ . Kako navode iz Grada, cilj ovog projekta je uvođenje ekološke i lokalno proizvedene hrane u gradske osnovne škole.

Zdravija prehrana i potpora lokalnim proizvođačima

– Ovo mi je jedan od najdražih projekata. Volio bih da djeca u našim školama jedu zdravu, organsku hranu. U isto vrijeme imamo zdraviju prehranu učenika, potičemo i podupiremo lokalne proizvođače hrane i na taj način smanjujemo emisiju stakleničkih plinova, jer je potrebno manje vremena da hrana od proizvođača dođe do potrošača, rekao je gradonačelnik te dodao kako je ovo velika prilika za OPG-ovce i lokalne proizvođače zdrave hrane.

Tomašević najavljuje da će projekt započeti nakon što se odaberu škole koje će sudjelovat. Istaknuo je i da je u pripremi niz projekata izgradnje i dogradnje škola u kojima će se, uz jednosmjenski rad, uvesti i proširenje kapaciteta školskih kuhinja te omogućiti topli obrok svim učenicima.

– Novac koji će se uštediti utrošit ćemo za osiguravanje toplih obroka djeci, u koliko god škola je moguće, rekao je gradonačelnik, zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Izdvojeni članak

Drama oko besplatnih obroka: ‘Škola nije hotel s 5 zvjezdica! Doma im kuhajte zdrava jela’

‘Namjera je smanjiti pekarske proizvode za učenike’

Uz spomenuti projekt, predstavljene i su mogućnosti implementacije zelene javne nabave, ali i iskustva susjedne Slovenije s uvođenjem lokalne i ekološke hrane u osnovne škole. Predsjednica Radne skupine gradonačelnika za zelenu javnu nabavu i urbanu prehranu Sonja Karoglan Todorović, na sastanku je istaknula da će provođenjem projekta uvođenja ekološke i lokalno proizvedene hrane, Grad Zagreb ‘na najbolji način iskoristiti javni novac doprinoseći unaprjeđenju zdravlja djece, socio-ekonomskom boljitku poljoprivrednika, ublažavanju klimatskih promjena te zaštiti prirode i okoliša.’

– Projekt koordinira Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, sport i mlade te Uredom za javnu nabavu. Grad Zagreb je osigurao 500. 000 eura za proširenje kuhinja u školama kao i za osiguranje toplih obroka, a namjera je smanjiti pekarske proizvode za učenike, te da se u sklopu projekta kreiraju jelovnici s hranom koja bi bila u isto vrijeme zdrava i ukusna, priopćeno je iz Grada Zagreba.