Pretraga

Drama oko besplatnih obroka: ‘Škola nije hotel s 5 zvjezdica! Doma im kuhajte zdrava jela’

U našoj anketi pitali smo vas jeste li zadovoljni besplatnim školskim obrokom u svojoj školi bilo da ste učenik, nastavnik ili roditelj. U anketi je sudjelovalo gotovo 650 ljudi, a u komentarima na anketno pitanje se stvorila prava drama. Najviše se ‘napadalo’ one koji su se žalili da im besplatan obrok ne valja, odnosno na one koji su se žalili kako sendvič nije dovoljno dobar obrok za učenike. Mnogi su se prisjetili i kako je školska kuhinja izgledala kada su oni išli u školu pa su danas ‘živi i zdravi’, a neki su se složili s time da je ideja o besplatnim obrocima dobra, ali da je jednostavno loše izvedena.

Besplatni obrok u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskoga u Zagrebu | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Od ukupno 648 glasova u našoj anketi ‘Jeste li zadovoljni besplatnim obrokom u svojoj školi?‘ najveći broj ljudi, odnosno njih 33,80 posto, reklo je kako su uglavnom zadovoljni, ali da bi obrok mogao biti i bolji. Da je obrok bio dobar i da su njime zadovoljni reklo je 30,86 posto ispitanika, a 22,38 posto je reklo kako im obrok ipak nije bio nimalo dobar, dok je najmanje ljudi, odnosno 12,96 posto izjasnilo kako nisu konzumirali besplatni obrok.

rezultati ankete o besplatnom školskom obroku

Foto: srednja.hr

‘Tko nema prigovora, preporučujem svakodnevnu konzumaciju istog’

Radi se o besplatnom obroku za svakog osnovnoškolca u Hrvatskoj. Mjera je to koja se uvela s početkom drugog polugodišta ove školske godine, 9. siječnja i od tada je izazvalo razne polemike u društvu, od toga je li se to trebalo uvesti sada ili s početkom iduće nastavne godine kako bi se škole pripremile za uvođenje besplatnog obroka, do toga da ti obroci nekima ne odgovaraju. Na našem Facebooku pitali smo vas koje je vaše mišljenje u vezi toga, a odgovori su i više nego zanimljivi.

– Bijelo pecivo čija se sredina može koristiti kao lijepilo i feta najjeftinije salame ili feta najjeftinijeg preslanog sira. Tko nema prigovora, preporučujem svakodnevnu konzumaciju istog. U slast i u mast, bio je jedan od komentara koji nisu bili zadovoljni besplatnim obrocima.

Izdvojeni članak

‘Nitko od sendviča nije krepao’: Besplatni obroci podijelili mišljenja, a mi želimo čuti vaše

‘Je li moguće da se neki žale na ovo?’

Odgovor na komentare ovakvog tipa bio je da se ‘poklonjenom konju ne gleda u zube’, uz više opaski kako su mnogi na sendvičima i sličnim stvarima odrasli i da su danas ‘živi i zdravi’ pa tako ne razumiju onih koji se žale.

– Je li moguće da se neki žale na ovo? Znači, kad sam išla u školu plaćalo se sve od ‘a’ do ‘ž’, knjige, radne bilježnice, pribor, kuhinja, prijevoz. Što od toga danas plaćaju roditelji? Udžbenici besplatni, za ostali pribor se dobivaju vaučeri u nekim školama i/ili općinama, hrana besplatna. Dokle seže ljudska pohlepa i licemjerje? Katastrofa, bio je jedan od komentara.

@srednja_hr Što ste vi danas imali u školi za besplatan obrok? Pišite nam u komentare, a više o tome kako je protekao prvi dan podjele besplatnog obroka u svim osnovnim školama u Hrvatskoj pronađite na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #obrok #besplatniobrok #skolskiobrok #uzina #skola #osnovna #osnovnaskola #ucenici #nastava #velikiodmor #fyp #foryou #foryoupage ♬ Food – eas Ratta

‘Škola nije hotel s 5 zvjezdica!’

Mnogi su pisali i da oni kojima ne odgovara besplatni obrok ni ne moraju to konzumirati već si mogu i sami donijeti i li kupiti obrok dok su u školi, ako su u mogućnosti. Jedna je osoba objasnila i kako je bilo kakav obrok u školi bolji nego nikakav pa makar to bio i sendvič.

– Naći će se uvrijeđenih, ali škola nije hotel s 5 zvjezdica! Mlađi osnovnoškolci borave u školi tri do četiri sata. Kod kuće doručkuju, dolaze kući na ručak. Stariji također. Imaju više sati i smatram da je suha užina sasvim dovoljna. Oko 13 sati su kući na ručku. U popodnevnu smjenu bi trebali dolaziti nakon ručka. Vraćaju se na večeru. Razumijem da ima djece koja nemaju skuhano kod kuće, nažalost. Razrednici bi mogli prepoznati takvu djecu, te preporučiti produženi boravak u školi. Za produženi boravak mi je razumljivo da djeca imaju kuhani obrok. Svi smo mi preživjeli i s jednim pecivom i bili zadovoljni, objasnila je naša čitateljica.

Izdvojeni članak
besplatni školski obrok

[FOTO+VIDEO] Prvi je dan podjele besplatnih obroka u školama, evo kako je to izgledalo

‘Kod nas se bacilo preko 100 porcija variva mahuna’

Neki su naveli i primjer kako u njihovoj školi, kada je taj dan bio zdrav i kuhan obrok, djeca to jednostavno ne žele jesti.

– Kod nas se bacilo preko 100 porcija variva mahuna. Djeca došla, vidjela mahune i neki nisu htjeli niti probati. Ok, neki su pojeli po 2-3 porcije jer im je bilo ukusno, ali takvi su bili rjeđi. Bolje onda sendvič koji će svi pojesti nego ovako. I opet ostanu gladni, poručio je čitatelj portala srednja.hr.

Izdvojeni članak
obrok_uzina

Kreće podjela besplatnih obroka učenicima, provjerili smo kakvo je stanje i koji su najveći problemi

‘Većina djece odlazi ujutro u školu praznog želuca, na povratku kupuju peciva, a ručak kuha Glovo ili Wolt’

Javili su se i neki roditelji koji su rekli da su zadovoljni besplatnim obrokom jer su te obroke djeca jela kada se plaćala školska kuhinja, a sada nemaju taj trošak. Drugi su pak pitali roditelje koji su se žalili da ‘zašto se niste bunili kada ste sami plaćali’.

– Ja dok sam išao u školu ništa besplatno nije bilo, nisi platio – nisi ni jeo. Ne kužim danas tu pamet, sve im besplatno na račun svih koji rade i opet ne valja. Nažalost, većina djece odlazi ujutro u školu praznog želuca, na povratku kupuju peciva u pekari, a ručak kuha Glovo ili Wolt. Pri tom mislim na komociju roditelja koji nemaju vremena za skuhati nešto doma jer se to danas ‘ne isplati’, a vole da im se djeca zdravo hrane u školi, komentirali su čitatelji na našu anketu.

Neki su dali i prijedloge kako bi taj obrok ipak mogao biti kvalitetniji.

– Ipak je prilična razlika između sendviča i krafne, kao i između jogurta i soka. Mislim da tijesto frigano u dubokom ulju i voda zamućena s okusima, mirisima i šećerom ne bi trebali biti dio školske marende, poručili su.