Pretraga

Učenica pokrenula genijalnu platformu: Knjige se mogu besplatno razmjenjivati, a na forumu raspravljati o njima

Kako bi potaknula mlade i sve ostale na čitanje, maturantica zagrebačke gimnazije Lara pokrenula je web-stranicu na kojoj možete posuditi knjigu koju želite pročitati od nekog drugog, a kasnije o toj knjizi i razgovarati. Na ideju je Lara došla jer smatra da mladi u Hrvatskoj ne čitaju dovoljno jer im knjige nisu dostupne ili nemaju dovoljno financijskih sredstava.

knjige polica

Knjige | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Učenica 4. razreda Gimnazije Lucijana Vranjanina Zagreb Lara Smoljo pokrenula je internetsku platformu ‘Posudi – prosudi’ na kojoj se mogu dogovarati razmjene knjige, a otvoren je i forum gdje se može raspravljati o knjigama te davati preporuke. Za korištenje je potrebna besplatna registracija nakon koje korisnici mogu tražiti ili posuđivati knjige te se dogovarati o lokaciji i vremenu razmjene.

‘Čitanje je oduvijek dio mog života’

– Ljubav prema čitanju u kombinaciji s humanitarnim radom osvijestila me o potrebi povećanja dostupnosti knjiga i potaknula na kreiranje internetske platforme. Inspiracija je ležala u mojem iskustvu razmjene knjiga s prijateljima i razrednim kolegama. Čitanje je oduvijek dio mog života, a imala sam sreću da sam u srednjoj školi upoznala one koji dijele istu strast prema knjigama te prepoznaju važnost čitanja u društvu, rekla nam je Lara.

Za ime ‘Posudi – prosudi’ odlučila se jer je željela da naziv bude sugestivan i jasan svakome korisniku. Lara je istaknula da je glavna sastavnica web-stranice forum jer je on središte razmjene. On omogućuje kreiranje objava, traženje ili posuđivanje knjiga, a ostali korisnici mogu odgovarati na pitanja.

– Kao mala najviše sam voljela čitati Harryja Pottera i Gregorove dnevnike, a danas najviše uživam u čitanju knjiga socijalne i psihološke tematike. Razmjenu knjiga s prijateljima počela sam kako bi uštedjela novac i vrijeme. Raspravljali smo i razgovarali o tim knjigama te su nam se nakon toga priključili i ostali prijatelji te poznanici. Tijekom srednje škole počela sam volontirati te sam podučavala djecu bez adekvatne roditeljske skrbi te djecu izbjeglica iz Ukrajine, kazala je Lara.

Izdvojeni članak

Ove knjige morate pročitati: 10 najprodavanijih knjiga, ikada

‘Glavni mi je cilj svima približiti užitak čitanja’

Iako joj je iskustvo volontiranja jedno od najboljih u životu, Lara je objasnila da ju je to upoznalo s činjenicom da mnoga djeca u Hrvatskoj, a i šire, ne mogu čitati jer im knjige nisu dostupne, što zbog financijskih problema, što zbog ostalih faktora. Upravo to saznanje, istaknula je Lara, bilo joj je pokretač i glavna motivacija pri kreiranju stranice ‘Posudi – Prosudi’.

– Glavni mi je cilj omogućiti i približiti svakome užitak čitanja, s obzirom na to da je upravo književnost jedna od vodećih grana umjetnosti. Ovom platformom želim potaknuti ljude na čitanje i svakome dati priliku da upozna pojedince slične sebi jer slični ljudi čitaju slične knjige, poručila je Lara.

Upravo to može dovesti do novih prijateljstva što Lari daje dodatnu važnost i posebnost cijeloj ideji, a osim web-stranice, Lara mlade poziva da se priključe i Instagram profilu ‘posudi_prosudi’.

– Svatko je dobrodošao na stranicu, neovisno o dobi ili mjestu iz kojega dolazi, a prijave su moguće čak i izvan Hrvatske. ‘Posudi – Prosudi’ trenutno je aktivna i već imamo korisnike. Željela bih pozvati svakoga da se priključi mojoj inicijativi i pomogne drugima da lakše dođu do knjiga i prodube svoj užitak čitanja, zaključila je Lara.