Pretraga

Učenici OŠ Gustava Krkleca pobjednici Robokup natjecanja 2016.

A- A+

Na ovogodišnjem devetom Robokupu, u konkurenciji od trideset tročlanih ekipa, istaknuli su se učenici Osnovne škole Gustava Krkleca. Amina Mutapčić, Sven Palac i Una Isajbegović iz ovog su natjecanja izašli kao pobjednici. Ekipe su se pod vodstvom mentora natjecale u dvije kategorije: strujni krugovi te konstrukcija i programski zadatak. Učenicima koji su se okupili iz pet županija i ekipi iz susjedne Bosne i Hercegovine konkretni zadatci nisu bili poznati do samog početka natjecanja, što je dodatno povećalo uzbuđenje natjecatelja i njihovih mentora.

Ukupni pobjednici Robokup natjecanja 2016.|Dražen Terek

Robokup se još od 2008. održava zadnju subotu u siječnju u Zagrebu. Sastavni dio Robokupa je natjecanje RoboStart namijenjeno djeci predškolske dobi i učenicima nižih razreda osnovnih škola. Smotra dječjeg stvaralaštva također je dio Robokupa, koja daje priliku djeci da se iskažu i u ostalim djelatnostima, npr. likovnoj umjetnosti pa je predviđena izložba likovnih radova vezanih uz robotiku, ali i tehničku kulturu općenito.

Izdvojeni članak

Mladi hrvatski robotičari preko platforme Indiegogo u prvih sedam sati skupili više od 5.500 dolara

Tročlani pobjednički tim Osnovne škole Gustava Krkleca titulu nije očekivao, ali se učenici osjećaju fantastično i planiraju se dalje usavršavati u robotici. 

– Iznenađen sam, nisam očekivao ovako dobar rezultat. Sveukupno, zaista sjajan uspjeh, komentirao je mentor pobjedničke ekipe Osnovne škole Gustava Krkleca, profesor Josip Jurić. 

Drugo je mjesto pripalo također Osnovnoj školi Gustava Krkleca, a drugoplasirani tim čine Dora Hercigonja Salamoni, Filip Valjak i Una Corazza, uz mentora Josipa Jurića. Treće su mjesto zauzeli članovi tima Zajednice tehničke kulture Popovače, učenici Dario Šaka, Mario Novačić i Matej Đudarić, uz mentoricu Dianu Svjetlanu Lendvaj. 

Izdvojeni članak

Saznajte kolike su šanse da vas na radnom mjestu zamijeni robot


Hrvatska zajednica tehničke kulture

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) je centralno nacionalno tijelo tehničke kulture čiji je rad u programu javnih potreba Republike Hrvatske definiran Zakonom o tehničkoj kulturi. Obilježavanje 70.-te godišnjice HZTK-a pod sloganom TEH KUL TURA bit će zajednički nazivnik svih aktivnosti, a u njima će sudjelovati sve članice: Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva, Hrvatski astronautički i raketni savez, Hrvatski automodelarski savez, Hrvatski filmski savez, Hrvatski fotosavez, Hrvatski jedriličarski savez, Hrvatski kajakaški savez, Hrvatski radioamaterski savez, Hrvatski robotički savez, Hrvatski ronilački savez, Hrvatski savez brodomaketara, Hrvatski savez CB radioklubova, Hrvatski savez informatičara, Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture, Udruga inovatora Hrvatske, 34 gradske zajednice tehničke kulture, 19 županijskih zajednica tehničke kulture, jedna općinska zajednica tehničke kulture i Tehnički muzej Nikola Tesla Zagreb.

Djeca iz dječjeg vrtića Zvončić i dvadesetak učenika koji pohađaju niže osnovnoškolske razrede iz Zagreba imali su priliku voziti robotska kolica, a organizirana je i radionica za djecu sa sindromom Down, izvan natjecateljskog dijela. Hrvatska zajednica tehničke kulture, organizator natjecanja, djeluje s ciljem popularizacije tehničke kulture i praktičnih vještina koje su iznimno važne za razvoj pojedinca, ali i cijelog društva. 

Predsjednik HZTK-a Ivan Vlainić prilikom otvorenja skrenuo je pažnju okupljenima na to da 40 posto mladih želi upisati fakultete društvenih, a samo 20 posto tehničkih zanimanja, a za uspješan razvoj društva potrebno je da je taj postotak obrnut. 

– Nadam se da ću vas djeco jednog dana vidjeti kako ste vrhunski stručnjaci u jednom od niza tehničkih zanimanja ili inovatori u pogonima koja će otvoriti mnoga radna mjesta u našoj domovini. Siguran sam da se među vama krije novi Steve Jobs, ili da ne idemo tako daleko, novi Mate Rimac koji je započeo kao i vi. Zahvaljujem profesorima tehničke kulture i vašim mentorima, a posebno zahvaljujem roditeljima koji vam pružaju potporu i usmjeravaju vas prema zanimanjima poput robotike koje je sigurno jedno od najperspektivnijih zanimanja budućnosti, poručio je Vlainić.