Pretraga

Saznajte kolike su šanse da vas na radnom mjestu zamijeni robot

A- A+

Budući da tehnologija naglo napreduje, već je moguće i printanje, primjerice, dijelova tijela, jeste li se ikad zapitali kolike su šanse da vas jedan dan na poslu zamijeni robot? Upravo su se tom temom bavili Michael Osborne i Carl Frey s poznatog engleskog sveučilišta Oxford.

crazyengineers.com

Michael Osborne i Carl Frey s engleskog Oxforda izračunali su koliko je određeno zanimanje u ‘opasnosti’ da bude automatizirano uzevši u obzir devet ‘vještina’- socijalna senzibilnost, pregovaranje, uvjeravanje, pomaganje i briga za druge, originalnost, spretnost prstiju, motorička sposobnost, umjetničke vještine i rad u tjeskobnom radnom okruženju.

Roboti kao teleoperateri ili bankovni službenici

Rezultati do kojih su došli govore o 99-postotnim šansama da će za 20 godina teleoperateri biti roboti. Na neslavnom drugom mjestu su daktilografi s 98,5-postotnom šansom da ih zamijeni umjetna inteligencija. Pri vrhu su i tajnice, bankovni službenici ili prodajni administratori.

Iako ti poslovi u određenoj mjeri podrazumijevaju interakciju, oni ne zahtijevaju visok stupanj socijalne inteligencije što ih ostavlja ranjivima u smislu automatizacije.

Izdvojeni članak

Dva hrvatska srebra na svjetskom robotičkom natjecanju RoboCup Junior

Među ‘najsigurnijima’ profesori i psihijatri

S druge strane, psiholozi, terapeuti, socijalni radnici, profesori, menadžeri ili medicinske sestre su među onim zanimanjima koje gotovo sigurno neće obavljati umjetna inteligencija. Ovi, i slični, poslovi zahtijevaju visok stupanj socijalne inteligencije ili pregovaračkih vještina.

Ako vas zanima kolike su šanse da baš vaše zanimanje bude automatizirano, BBC je napravio infografiku u kojoj spomenuto možete saznati. Možda vam isto pomogne i pri odabiru fakulteta ili potakne na prekvalifikaciju.