Pretraga

Učenici se prvi put susreli sa šahom u školi, a onda su pobijedili na šahovskom turniru

A- A+

U Virju, mjestu u Koprivničko-križevačkoj županiji održan je šahovski turnir koji je okupio 160 učenika iz 16 županijskih škola, ali i učenika iz Mađarske. Riječ je o prvom velikom natjecanju u šahu na području županije kojim se ujedno obilježilo i 95 godina od osnivanja prvog šahovskog kluba u Virju.

Šahovski turnir za učenike iz Koprivničko-križevačke županije

Šahovski turnir za učenike iz Koprivničko-križevačke županije | Foto: Koprivničko-križevačka županija

Učenici Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski iz Koprivnice osvojili su prvo mjesto kao ekipa na šahovskom turniru u Virju koje je okupilo 160 učenika iz 16 škola iz županije, ali i učenike iz Mađarske. Ovo je prvo veliko natjecanje u šahu na području županije u organizaciji Šahovskog saveza Koprivničko-križevačke županije i Šahovskog kluba e4 kojim se ujedno i obilježilo 95 godina od osnivanja prvog šahovskog kluba u Virju.

– Naši učenici polaznici su izvannastavne aktivnosti Šah i većini učenika ovo je bio prvi takav susret sa šahom. Stoga smo zamolili Juricu Srbiša iz Šahovskog športskog kluba ‘Podravka’ da objasni učenicima kako se koristi digitalni šahovski sat te koja su osnova pravila kojih se trebamo pridržavati na turnirima. Jurica je sa sobom donio nekoliko šahovskih digitalnih satova iz kluba tako da su učenici imali prilike isprobati kako je to kada partija ima vremensko ograničenje te razmišljati ne samo o potezima već i o vremenu, objavila je OŠ Antun Nemčić Gostovinski prije nego su otišli na turnir i pobijedili.

Izdvojeni članak
snimka s kamere na šahovskom turniru u moskvi

[VIDEO] Robot na šahovskom turniru 7-godišnjem dječaku slomio prst

Drugo mjesto osvojili su učenici Osnovne škole Đurđevac, a treći su bili učenici Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja. Organizator turnira naglasio je kako je turnir održan kao nastavak projekta opremanja županijskih škola šahovskim rekvizitima kako bi se što više poticalo škole da uvedu šaha kao izvannastavnu aktivnost. Istaknuo je i kako su učenici u školama koje su uvele šah jako zainteresirani za tu izvannastavnu aktivnost.