Pretraga

[VIDEO] Robot na šahovskom turniru 7-godišnjem dječaku slomio prst

A- A+

Na šahovskom turniru u Moskvi robot je, usred meča, slomio prst 7-godišnjem dječaku protiv kojeg je igrao. Snimka s događaja preplavila je društvene mreže, a organizatori natjecanja krivnju prebacuju, barem djelomično, na dječaka.

snimka s kamere na šahovskom turniru u moskvi

Foto: Twitter video screenshot

Iako je kategorički sport, šah nije jedna od onih disciplina u kojima postoji velika šansa od prijeloma i fizičkih ozljeda. Vjerojatno nikada u životu niste čuli da je na nekom natjecanju u šahu netko slomio ruku, nogu ili – prst. Za sve postoji prvi put, a tomu u prilog govori i priča iz Moskve.

Robot dječaku slomio prst

Na tamošnjem šahovskom turniru 7-godišnji dječačić igrao je šah protiv robota. U jednom trenutku robot je, očito zbog greške u radu, stisnuo dječakov prst uz šahovsku ploču i slomio ga. Video tog događaja preplavio je društvene mreže, a posebno je viralan postao na Twitteru gdje su neki korisnici krenuli s poznatim fatalističkim scenarijima o tome kako će roboti jednog dana ovladati ljudima.

– Sve pretpostavke da će napredna umjetna inteligencija uništiti čovječanstvo su lažne. Neće ga uništiti umjetna inteligencija, već inženjeri s dvije lijeve ruke, napisao je na svojem Twitter profilu jedan korisnik i podijelio video s šahovskog turnira u Moskvi.

Cijelu snimku nesretnog događaja možete vidjeti u videu ispod.

Svalili krivnju na dječaka

Kako od ruskih informativnih agencija prenosi The Washington Post, iz Moskovske šahovske federacije kazali su im da je nakon nezgode dječaku prst stavljen u gips te se normalno nastavio natjecati na turniru. Sergey Lazarev, predsjednik tog udruženja, krivicu je pomalo bacio na dječaka.

– Dječak je povukao potez i nakon toga treba dati neko vrijeme robotu da odgovori, no dječak se požurio i robot ga je zgrabio. Mi nemamo ništa s robotom, kazao je Lazarev za jednu od informativnih agencija, prenosi Washington Post.

Robot je slomio dječaku prst što je, dodaje, ipak loše, ali, kako kaže, događa se.

– Dogodi se. Slučajnost. Nužno je, izgleda, dodatno upozoriti djecu. Velika je rijetkost da se ovo dogodilo, ali se dogodilo, događa se, kazao je Sergey Smagin, dopredsjednik Moskovske šahovske federacije.