Pretraga

Učenici Športske gimnazije dobili 9.000 kuna: Potrošit će ih za nešto jako važno

A- A+

Deset škola dobilo je nekoliko tisuća kuna za svoje projekte na natječaju “Učeničke akcije protiv klimatskih promjena”. Najveći iznos, maksimalnih 10.000 kuna, dobile su Gimnazija Velika Gorica za projekt Sačuvajmo hrvatske šume te Osnovna škola Čazma za projekt Ne reži granu na kojoj sjediš. Športska gimnazija Zagreb dobila je 9.000 kuna za projekt Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba te su prošlog tjedna i predstavili svoj projekt.

Johnatan Kemper, Unsplash

Deset škola dobilo je do 10.000 kuna za svoje projekte, a jedan od njih je projekt Športske gimnazije Zagreb „Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba“. Ovaj projekt prihvaćen je za financiranje na natječaju za male financijske potpore „Učeničke akcije protiv klimatskih promjena”, te je predstavljen 7. veljače u Športskoj gimnaziji.

Projekt će trajati do kraja lipnja

Ravnatelj Športske gimnazije Stipe Perišić i projektni tim predstavili su ciljeve, aktivnosti i planirane rezultate projekta. Nositelj projekta je Športska gimnazija Zagreb, a partner na projektu Brodsko-ekološko društvo (BED).

Izdvojeni članak

Osvojite do 50.000 eura: Počele prijave za startup koji će pozitivno utjecati na klimatske uvjete

Trajanje projekta je od 5. veljače do 30. lipnja 2020. godine. Planirane su brojne aktivnosti od kojih su u priopćenju izdvojili predstavljanje projekta povodom Međunarodnog dana močvarnih staništa, predavanje i radionica na temu klimatskih promjena (zaštita okoliša i bioraznolikost), obilježavanje Dana voda (suradnja sa sektorom upravljanja vodama, sektorom zaštite prirode i udrugama civilnog društva), terenska nastava „Rijeka Sava – dio europske ekološke mreže i potencijali za održivi razvoj“, anketiranje ciljnih skupina, izrada medijskih promidžbenih sadržaja i poruka zagovaranja te obilježavanje Dana rijeke Save (javna kampanja, javna tribina i predstavljanje rezultata projekta).

U sklopu predstavljanja projekta, obilježen je i Međunarodni dan vlažnih (močvarnih) staništa prezentacijom učenika prvog razreda Olivera Bikića i postavom prigodnog panoa.

10.000 kuna za sadnju hrasta lužnjaka

Svi projekti škola prihvaćeni na spomenutom natječaju dio su šireg projekta „Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.” kroz koji Platforma za međugrađansku solidarnost CROSOL i Zaklada SOLIDARNA potiču škole, učeničke domove i školske klubove u njihovom snažnijem javnom djelovanju tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

Maksimalni financijski iznos od 10.000 kuna dobile su Gimnazija Velika Gorica i Osnovna škola Čazma. Gimnazija Velika Gorica projektom će se boriti za spas šume te će novac iskoristiti za sadnju 100 sadnica hrasta lužnjaka u šume Turopoljskog luga te postavljanje 5 pametnih senzora za rano otkrivanje požara u šumi na najrizičnijem području ove prapovijesne šume u srcu Turopolja.