Pretraga

Učenici zagrebačke škole dobili prestižnu stipendiju za ljetnu školu u New Yorku

A- A+

Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu prošlo su ljeto za svoj rad nagrađeni putovanjem New York. Tamo su kroz tri tjedna sudjelovali u ljetnom programu Škole vizualne umjetnosti u New Yorku, američkom fakultetu koji su završili brojni poznati umjetnici među kojima je i Milton Glazer, tvorac poznatog loga ‘I love New York’.

Na inicijativu Udruge bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna ostvarena je suradnja s prestižnom Školom vizualnih umjetnosti u New Yorku pa su Hana Reberski i Ivan Stanišić prošlo ljeto dobili stipendiju i proveli tri nezaboravna tjedna u ‘Glavnom gradu svijeta’.

Izdvojeni članak

U Meštrovićevu paviljonu otvoren 32. Salon mladih i izložba Venientes

‘Najbolji dio našeg putovanja u New York bile su radionice’

– Super nam  je bilo u New Yorku, a najbolja je bila ta škola. Možda će to sad vašim čitateljima zvučati smiješno, a i nama je to pomalo čudno, ali uvjeti su bili stvarno vrhunski, prisjetila se Hana koja je prošle školske godine maturirala u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Na njezinu izjavu nadovezao se i Ivan te nam je objasnio kako ni nisu imali puno vremena za razgledavanje jer su po cijele dane radili pa su detaljnije upoznali samo Manhattan. Osim toga, ispričao nam je kako se skoro deset dana privikavao na mirise i buku s ulice.

– Nije mi žao što smo po cijele dane bili na nastavi jer je za nas to bila jedna jedinstvena prilika. Program koji smo pohađali dosta je ubrzan, svi potrebni materijali su nam bili na raspolaganju, dok recimo kod nas moramo dugo čekati da napokon krenemo u realizaciju. Projekte koje u Zagrebu radimo po dva mjeseca tamo smo završavali u dva dana, izjavio je Ivan, učenik četvrtog razreda ŠPUD-a.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu izloženi su radovi hrvatske likovne budućnosti

Intenzivan i strog raspored

Raspored im je bio jako intenzivan. Svaki radni dan u školi su provodili po osam sati dnevno, a nakon toga su često odlazili na razne izvannastavne aktivnosti. Dom je svoja vrata zatvarao već u deset sati navečer tako da osim vikendom i nisu stizali lutati beskrajnim ulicama New Yorka.

– Prednost su bile i male grupe pa su nam profesori mogli posvetiti puno više vremena nego li je to slučaj u Zagrebu gdje nas je skoro trideset po razredu. Na radionicama nismo naučili puno novosti, ali smo imali priliku raditi stvari koje u našoj školi ne možemo niti zamisliti te smo se tako dodatno razvili svoje sposobnosti. Na primjer, ja sam na 3D radionici izradila avion. Dobila sam komad lima koji sam s velikim škarama rezala, bušila, stavljala šarafe i sve drugo što je potrebno za izradu prave male letjelice, prepričala nam je danas već bivša učenica ŠPUD-a.

Izdvojeni članak

Videoanketa: Pogledajte što o novoj, provokativnoj zgradi misle prolaznici s Trga maršala Tita

Nadaju se nastavku suradnje i sljedećeg ljeta

Hanu je odabrao njezin mentor i predsjednik UBU-a, profesor Filip Pintarić, a Ivana profesorica Vinka Mortigjija Anušić. Suradnju sa Školom vizualne umjetnosti ostvarili su preko Mirka Ilića, također bivšeg učenika ŠPUD-a, našeg poznatog dizajnera i ilustratora te danas profesora na tom prestižnom američkom fakultetu.

– Njega smo upoznali još prije pet godina na nekim dizajnerskim događanjima i zapravo smo mu se na prvu javili povodom jednog drugog projekta. U međuvremenu smo s njim uspostavili kvalitetnu suradnju iz koje se razvila ideja o svojevrsnoj razmjeni studenata. To je krenulo još prošle godine, ali od početka je bila ideja da tek ove to realiziramo pa smo uz njegovu i pomoć voditelja njihovog fakulteta uspjeli osigurati Hani i Ivanu stopostotne stipendije, ukratko nam je komplicirani proces realizacije projekta prepričala Marija Juza, jedna od bivših učenika koji su osnovali spomenutu udrugu UBU te je najavila kako će se udruga potruditi da i za sljedeću godinu osigura stipendiju učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.