Pretraga

Učenik riješio matematički problem star 58 godina, to nisu uspjeli ni vrsni profesori i akademici

A- A+

Lijepa vijest stiže iz susjedne Bosne i Hercegovine, točnije Gimnazije ‘Јovan Dučić’ iz Trebinja. Vuk Јanković, učenik prvog razreda, riješio je matematički problem koji je kreirao ugledni matematičar Vladimir Stojanović još prije 58 godina. Zadatak su, kaže njegov autor, pokušavali riješiti vrsni matematičari, profesori i akademici, ali Vuk je prvi došao do jednog od dvaju mogućih rješenja.

Vuk Janković i Vladimir Stojanović

Vuk Janković i Vladimir Stojanović | foto: Gimnazije ‘Јovan Dučić’ Trebinje

Vuk Janković, učenik prvog razreda Gimnazije ‘Јovan Dučić’ iz Trebinja, riješio je matematički problem koji je ugledni matematičar Vladimir Stojanović osmislio još prije 58 godina, prenosi rtrs.tv. Profesor Stojanović inače je autor brojnih matematičkih udžbenika, zbirki i knjiga, a ovo mu je bio povod i da osobno dođe u trebinjsku gimnaziju te uruči Vuku poklon.

– Ovaj zadatak proteklih 58 godina pokušavali su riješiti vrsni matematičari, profesori, akademici, ali eto Vuk je prvi došao do jednog od moguća dva rješenja, što mi je izuzetno drago. Papirić s ovim zadatkom podijelio sam sudionicima juniorske olimpijade u matematici koja je održana u Albaniji, a radio sam to i godinama unazad. Možete zamisliti moje zadovoljstvo kada mi se Vuk javio s rješenjem. Želim mu svaku sreću i da i dalje razvija svoj veliki talent, rekao je Stojanović za rtrs.tv.

Izdvojeni članak
Adrian Beker_ Vjekoslav Kovač

Kakav uspjeh: Profesor i asistent s PMF-a riješili dva višegodišnja matematička problema

Vuk Janković inače je višestruki državni prvak u matematici, a na Matematičkoj olimpijadi u Japanu osvojio je broncu. Uskoro nastupa i na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Bugarskoj. Kaže, izuzetna mu je čast što je upoznao legendu matematike, profesora Stojanovića, i što je profesor došao u Gimnaziju.

– Hvala i njemu i svim mojim profesorima i nastavnicima. Zadatak sam rješavao petnaestak dana i, kako i sam profesor kaže, osim matematičkog znanja bilo je potrebno i kreativnosti, naveo je Јanković, prenosi rtrs.tv.