Pretraga

Učenik zaražen koronavirusom došao u školu, tri razreda završila u samoizolaciji

A- A+

Dnevni broj novozaraženih koronavirusom proteklog je četvrtka prešao tri tisuće. No, uvjerljiva većina škola, njih preko sedamdeset posto nastavu i dalje provodi prema A modelu, odnosno u cijelosti u školi. Prema davno obavljenim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, učenici sa simptomima zarazne bolesti ne bi trebali dolaziti na nastavu. No, učenik iz Makarske zaražen koronavirusom ipak je otišao u školu, zbog čega su tri razreda završila u samoizolaciji.

Ilustracija: Orna Wachman; Pixabay

Kako piše Dalmatinskiportal.hr u posljednja dva dana na Makarskoj rivijeri zabilježeno je 48 pozitivnih na koronavirus, dok je u Makarskoj zaraženo 26 osoba. Načelnik tamošnjeg Stožera civilne zaštite, Dražen Nemčić kaže da se ljudi inače pridržavaju epidemioloških mjera, no da su izolirani slučajevi neodgovornih pojedinaca sve pokvarili.

– Roditelji su u školu poslali učenika koji je bio zaražen koronom tako da u samoizolaciji imamo tri razreda Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića. Imao je blage simptome, ali je bio pozitivan. U Tučepima smo imali slučaj da je zaraženi muškarac pri kraju karantene otišao prijateljici na rođendan. Sada imamo dosta pozitivnih s tog korona partyja. To su nevjerojatne priče, totalno van pameti, rekao je za Dalmatinskiportal.hr Nemčić.

Izdvojeni članak
radovan fuchs, u pozadini učionica

Objavljene upute za novu školsku godinu: U jednom slučaju maske će biti obavezne

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo još je u kolovozu donio upute za provedbu nastave tijekom epidemije koronavirusa. Prema istim uputama, u školu ne dolaze učenici koji imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), učenici koji imaju izrečenu mjeru samoizolacije te oni koji imaju saznanja da su zaraženi COVID-19. Sljedeći iskustva drugih zemalja, učenicima se temperatura mjeri kod kuće, a ne u školama.

Upute HZJZ-a za provedbu nastave možete proučiti OVDJE.