Pretraga

Prije 10 godina uhićen nastavnik zbog seksa s maloljetnim učenikom: Još je lani dobivao plaću

Gotovo devet godina nakon što je suspendiran jer je imao seksualni odnos s maloljetnim učenikom, nastavnik ugostiteljstva Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj primao je veći dio plaće. Sve po propisima, dokle god na stol nije došla pravomoćna sudska presuda, nije dobio otkaz, već je bio na suspenziji. Danas obilježavamo desetu obljetnicu skandala koji je obilježio hrvatsko školstvo, a tim smo povodom razgovarali i sa sadašnjom ravnateljicom škole Evelin Bulić.

srednja škola fra andrije kačića miošića, makarska

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj
Foto: Google Maps screenshot

Na današnji dan prije točno 10 godina hrvatsko je školstvo zadesio ogroman skandal. Tada 53-godišnji nastavnik ugostiteljstva u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj, uhićen je pod sumnjom da je imao seksualni odnos s maloljetnim učenikom.

Slučaj je došao do policije nakon što je učenik izgubio mobitel na kojemu su se, kako su tada pisali mediji, nalazile fotografije seksualnog odnosa. Kad se to dogodilo, priča se prvo proširila među vršnjacima pa se učenik u nekom trenutku povjerio školskoj psihologinji. Ona je obavijestila tadašnjeg ravnatelja Slavka Gudelja i profesor je prijavljen policiji.

Izdvojeni članak
bullying zlostavljanje

Svi se zgražaju nad bizarnom presudom, ali ‘šlatanje’ djevojčica kreće u školi: ‘Takva ponašanja su česta’

Priznao da je imao seksualni odnos s učenikom

Nastavnik i završio je na ispitivanju na Državnom odvjetništvu u Splitu gdje je priznao da je imao seksualni odnos s maloljetnim učenikom i da se to dogodilo godinu ranije. No, osumnjičeni je profesor tvrdio da nije bilo prisile. Mediji su tada pisali kako je sve povezano s brisanjem negativne ocjene iz dnevnika, no to su bile spekulacije koje nikada nisu službeno potvrđene.

Nedugo nakon uhićenja, škola je iskoristila svoje zakonsko pravo i suspendirala profesora. Suspenzija je, naime, prema članku 106. Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama, moguća kada se protiv zaposlenog nastavnika vodi postupak zbog kaznenog djela protiv, primjerice, spolne slobode i spolnog ćudoređa.

Nastavnik koji je suspendiran, prema istim propisima, najduže do pravomoćne presude, ima pravo na naknadu plaće. Ne cijele plaće koju bi zarađivao kao nastavnik, već dvije trećine mjesečne plaće koju je dobivao tri mjeseca uoči suspenzije. Tako je i nastavnik koji je na ispitivanju priznao da je imao seksualni odnos s maloljetnim učenikom također ostvario pravo na naknadu dvije trećine svoje nekadašnje plaće.

Devet godina je na suspenziji primao plaću

Prolazile su godine, sudski postupak se odužio, a mediji su već pomalo zaboravili na ovaj skandal. Na desetu godišnjicu uhićenja nastavnika kontaktirali smo Srednju školu fra Andrije Kačića Miošića i sadašnju ravnateljicu Evelin Bulić.

Ravnateljica Bulić nam je potvrdila da je škola postupala u skladu s propisima Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama te odredbama Zakona o radu. U travnju prošle, 2021. godine, radni odnos s profesoroom je raskinut nakon što je došla pravomoćna presuda u postupku protiv njega. Pravomoćna presuda za koje točno kazneno djelo, ravnateljica nije otkrila, samo podatak da je u travnju lani, nakon takve presude, došlo do prekida radnog odnosa. Do tada je, po svemu sudeći, ostvarivao pravu na naknadu dvije trećine svoje nekadašnje plaće.


ČLANAK 106., STAVAK 5.

‘Ako školska ustanova kao poslodavac sazna da je protiv osobe u radnom odnosu u školskoj ustanovi pokrenut i vodi se kazneni postupak za neko od kaznenih djela iz stavka 1. i stavka 2. ovog članka, udaljit će osobu od obavljanja poslova do obustave kaznenog postupka, odnosno najduže do pravomoćnosti sudske presude, uz pravo na naknadu plaće u visini dvije trećine prosječne plaće koju je osoba ostvarila u tri mjeseca prije udaljenja od obavljanja poslova’.


Najbizarnije, dakle, dimenzije ovog slučaja jest da je profesor koji je osumnjičen, a u ispitivanju i priznao da je imao seksualni odnos s maloljetnim učenikom, gotovo 9 godina ostvarivao pravo na veći dio svoje plaće. Obzirom da danas ima 63 godina u blagodatima suspenzije je gotovo uspio dočekati starosnu mirovinu, pritom nemajući nikakve radne obveze prema školi s kojom je lani do proljeća imao sklopljen ugovor o radu.

Izdvojeni članak
prorektorica anamarija musa

Prvi istup zagrebačke prorektorice za etiku: ‘Posebnu ću pozornost posvetiti zaštiti od uznemiravanja’

Provodi li škola preventivne programe?

Bulić, koja je ravnateljica postala prije nešto više od dvije godine, pitamo i što je Škola učinila po pitanju edukacije i prevencije seksualnog uznemiravanja i nasilja u školi te što sada čini. Šturo nam je odgovorila da se provode određene aktivnosti, ali ne i specifično koje.

– U školi su se provodile te se i dalje kontinuirano provode aktivnosti vezane za zaštitu zdravlja učenika kao i preventivni programi, koji uključuju edukacije koje su vezane za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, istaknula je Bulić.

Na koncu napominje kako su svi dionici škole – djelatnici, učenici i roditelji – upoznati s Protokolom o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.