Pretraga

Učiteljima zakonski dozvolili da nose pištolje u školu: ‘Ovo je strašan dan za državu’

A- A+

Zakonodavci američke savezne države Tennessee odobrili su zakon koji bi nastavnicima te države omogućio da u školi nose skrivene pištolje. Do ovoga je došlo nakon prošlogodišnje pucnjave u školi u Nashvilleu u kojoj je preminulo šest osoba. Otada ne prestaje žustra debata o zakonima o oružju.

Foto: Unsplash

Državni Senat prošli je mjesec izglasao zakon, a sada su ga odobrili i zakonodavci američke savezne države Tennessee, prema kojem učitelji mogu nositi skriveno oružje u školi. U državi u kojoj dominiraju republikanci zakon je prošao glasovima 68:28, prenosi Reuters.

‘Ovo je strašan dan’

Tennessee je bio poprište žustre debate o zakonima o oružju još od prošlogodišnje pucnjave u školi u Nashvilleu, u kojoj je preminulo troje učenika i troje zaposlenika škole. Dio demokrata Zastupničkog doma vodio je i proteste u glavnom gradu, što je prošle godine rezultiralo njihovim kratkotrajnim izgonom iz tijela.

– Ovo je strašan dan za Tennessee, našu djecu, naše učitelje i zajednicu. Umjesto da štite djecu, ponovno su zaštitili oružje, napisao je na društvenim mrežama Justin Pearson, demokrat koji je prošle godine izbačen iz zastupničkog doma prije nego što je ponovno izabran, prenosi Reuters.

Izdvojeni članak

Finska proglasila dan žalosti zbog školske pucnjave: ‘Bitno je da razgovaramo o ovom incidentu’

Oko polovice država SAD-a dozvoljava slično

Republikanci i drugi konzervativci često zagovaraju naoružavanje učitelja kao odgovor na brojne pucnjave u školama koje su se dogodile u SAD-u u proteklih 25 godina. Pristaše mjera tvrde da naoružani učitelji odvraćaju potencijalne napadače od škola. Protivnici, pak, kažu da će oružje u školi vjerojatno samo dovesti do novih nesretnih pucnjava.

Kako prenosi Reuters, prema Giffords Law Centru, grupi za sigurnost oružja, oko polovice svih država u SAD-u dopušta učiteljima ili drugim zaposlenicima škola da nose vatreno oružje na teritoriju škole. Prema zakonu u Tennesseeju, svaka osoba koja želi nositi skriveni pištolj u školi morala bi proći barem 40 sati obuke. Troškovi obuke, zajedno s oružjem, trebali bi biti plaćeni od strane pojedinca. Identitet učitelja ili člana osoblja koji nosi oružje ne bi bio javan, prema zakonu. Zaposlenik moda dobiti odobrenje ravnatelja za nošenje oružja, a o identitetu nositelja oružja mora biti obaviještena policija, prenosi Reuters.