Pretraga

Finska proglasila dan žalosti zbog školske pucnjave: ‘Bitno je da razgovaramo o ovom incidentu’

A- A+

Finska je proglasila dan žalosti zbog školske pucnjave. Dvije učenice su ozlijeđene, jedan učenik je poginuo. Sve žrtve imaju 12 godina, kao i osumnjičeni napadač. Premijer Finske je naveo da svi trebaju biti ovdje za djecu i mlade koji su možda preplašeni i imaju pitanja zbog cijelog događaja.

Finska policija. Screenshot: YouTube

Dan nakon školske pucnjave u Finskoj, u gradu Vantaa, zemlja je shrvana zbog nasilja u kojem su nastradale tri žrtve. Dvije učenice (12) su teže ozlijeđene, a još jedno 12-godišnje dijete je jučer preminulo na mjestu događaja u školi Viertola. Grad Vantaa, sjeverno od Helsinikija,  četvrti je najveći grad u Finskoj. Tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova proglasio je 3. travnja dan žalosti te naredilo državnim agencijama i institucijama da se zastave drže na pola koplja. Pozvali su i druge građane Finske da se pridruže žalovanju.

– Podizanje zastave počinje u 8 sati ujutro. Kada počne podizanje zastave, zastava se prvo podigne, a zatim se spusti za trećinu motke prema dolje tako da donji rub zastave bude na sredini. Označavanje dana žalosti završava zalaskom sunca, dali su detaljne upute iz finskog MUP-a.

Premijer poručio da mladima i djeci trebaju riječi utjehe: ‘Možda su preplašeni, možda imaju pitanja’

Finski premijer Petteri Orpo, još je jučer osudio ovaj napad i izrazio sućut obitelji poginulog djeteta. Poručio je da su njegove misli s učenicima i djelatnicima škole Viertola i da je bitno pružiti im podršku koja im je potrebna.

– U narednim danima moramo biti ovdje za djecu i mlade, pružiti im riječi utjehe i pokazati da nam je stalo. Možda su preplašeni, možda imaju pitanja. Bitno je da razgovaramo o ovom incidentu u našim domovima. Želio bih reći djeci i mladima diljem Finske da finske vlasti i školsko osoblje svakodnevno daje svoj maksimum kako bi spriječili ovakve incidente, naveo je premijer Orpo.

Izdvojeni članak

Pucnjava u školi u Finskoj: Učenik otvorio paljbu na kolege, ima i mrtvih

Oružje i lov iznimno popularni u Finskoj

Predsjednik finske vlade je dodao i da će se detaljno istražiti okolnosti koje su dovele do školske pucnjave. Istaknuo je da škole moraju biti sigurna mjesta za učenike i zaposlenike.

Kako smo ranije pisali, pucnjava se dogodila drugog travnja oko 9 sati ujutro. Policijski specijalci su stigli u školu oko 9:17 sati. Napadač (12) je najprije pobjegao, ali ga je policija ubrzo pronašla. Mirno se predao oko 10 sati ujutro. Inače, Finska na 5,6 milijuna stanovnika ima preko 430 tisuća osoba s dozvolom za oružje. Lov i pucanje u mete su iznimno popularne u Finskoj. Uz dozvole za nošenje oružja, u Finskoj je registrirano i milijun i pol komada vatrenog oružja.