Pretraga

Uhićen nastavnik koji je nasrnuo na učenike, Fuchs: ‘Bio je pijan i takvom mu nije mjesto u školi’

A- A+

Nakon što je jučer u javnost dospjela skandalozna snimka u kojoj profesor fizički napada učenike, oglasila se i PU zagrebačka. Potvrdili su kako je spomenuti profesor uhićen, optužen za nanošenje ozljeda dvojici učenika, a prijavljen je za tri kaznena djela. Popodne se oglasio i ministar Fuchs koji je potvrdio da je nastavnik bio pod utjecajem alkohola te strogo osudio ovakvo ponašanje, pogotovo u obrazovnoj ustanovi.

radovan fuchs, snimka tučnjava profesora i učenika

foto: srednja.hr/screenshot YouTube

Zagrebačka policija odgovorila je na upit srednje.hr o šokantnom napadu iz Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu, gdje je nastavnik napao maloljetnog učenika. Iz policije nam govore kako su službenici 7. policijske postaje na zagrebačkoj Trešnjevci prošloga petka, 15. prosinca, pružili žurnu intervenciju u obrazovnoj ustanovi.

Policija nastavnika prijavila za tri kaznena djela

Utvrdili su da je 61-godišnji profesor dvojici učenika tijekom održavanja nastave nanio ozljede. Iz policije kažu kako je učenicima odmah pružena liječnička pomoć. Utvrđene su im lakše ozljede koje nisu zahtijevale hospitalizaciju.

– Istog dana, 61-godišnji profesor je uhićen nakon čega je po dovršenom kriminalističkom istraživanju utvrđeno da je na štetu maloljetnih učenika počinio kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju, kazneno djelo tjelesne ozljede i dva kaznena djela povrede djetetovih prava, objašnjavaju iz policije.

Izdvojeni članak
Tužni dječak na stepenicama

Istraživanje pokazalo: Učenici su najviše nasilja doživjeli na školskom hodniku i u učionici

Oglasio se i ministar, kaže da je nastavnik bio pijan

Profesor je, navodi policija, po dovršenom kriminalističkom istraživanju, prepraćen pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke, a istovremeno je protiv njega nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava. Danas se, prilikom otvorenja obnovljene Gimnazije Tituša Brezovačkog, oglasio i ministar Radovan Fuchs. Rekao je kako je taj nastavnik bio u alkoholiziranom stanju.

– To je jedan nemili događaj koji je za svaku osudu, generalno, ma gdje god se zbivao. Naravno da je dolazak u alkoholiziranom stanju u školski objekt, pogotovo nastavnicima ili djelatnicima škole, nedopustiv. Međutim, čitavu stvar treba gledati u jednom širem kontekstu, naravno da treba sprječavati bilo kakva takva zbivanja i, konačno, raditi na jednoj klimi u školi koja će dati jasno do znanja svima i odgajati sve sudionike obrazovnog procesa da se ponašaju sukladno normalnom načinu ophođenja i ponašanja. Pritom mislim i na nastavno osoblje i na učenike, kazao je ministar.

Rekao je da ne želi ulaziti u to tko je koga prvi udario i što je bio povod sukobu, ali je još jednom ponovio da je profesor bio pijan i rekao kako je to za svaku osudu. Istaknuo je kako alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi, a cijeli je događaj za svekoliku osudu.

– Škola je postupila sukladno proceduri i nije napravila nikakvu pogrešku. Danas su zatražili da Ministarstvo pošalje i krizni tim psihologa kako bi dodatno radili s učenicima i to smo mi, naravno, učinili. Ostale istražne radnje tko je tu koga prvi, a tko drugi udario, to ne možemo mi procjenjivati, rekao je Fuchs.

Izdvojeni članak
tuča dvojice ljudi u sjeni

Strava u zagrebačkoj školi: Profesor udarao učenika po glavi, dobiva otkaz

‘Ovo je teška povreda radne discipline’

Rekao je da je otkaz koji je dobio profesor odgovarajuća mjera, pogotovo s obzirom na alkoholiziranost profesora koji je došao u takvo stanje u razred. Ministar tvrdi kako apelira da se takvi događaji više ne događaju nigdje, a ne samo u školama. Istaknuo je neprimjerenost dolaska na radno mjesto u alkoholiziranom stanju, tim gore ako je to obrazovna institucija.

– Neću ulaziti u povode i načine zbog čega je došlo do toga, mogu jedino konstatirati da takvim situacijama nije mjesto u školi i da to definitivno jest teška povreda radne discipline koja predviđa mogućnost izvanrednog otkaza, a na klimi i situaciji u školi isto tako treba raditi, zaključio je Fuchs.

Podsjetimo, jučer je u javnost dospjela skandalozna snimka na kojoj profesor nasrće na učenika koji je prišao do njegova stola i nešto mu rekao. Škola je izvijestila sve nadležne institucije te pokrenula postupak otkaza nastavniku koji je sudjelovao u incidentu i napao učenika. Sada se doznalo da je i uhićen, a još čekamo odgovor škole na to hoće li učenicima biti izrečene disciplinske mjere.