Pretraga

Umro tvorac popularnog Lastana: Godinama je odgovarao na pitanja tinejdžera

A- A+

Rudi Aljinović, tvorac popularnog Lastana koji je odgovarao na pitanja čitatelja u časopisu Modra lasta, preminuo je u 87. godini života. Osim doprinosa za Modru lastu, pisao je putopisne reportaže te je jedan od začetnika hrvatskog stripa.

Foto: Unsplash

Rudi Aljinović, novinar i putopisac, preminuo je u 87. godini života u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu. Veliko zalaganje dao je u časopisu za mlade ‘Modra lasta’ gdje je 1969. osmislio koncept dječaka Lastana koji je mladima odgovarao na razna pitanja, od školskih do ljubavnih problema. Tu je rubriku vodio deset godina, a tek je 2007. otkrio svoj identitet kao Lastana.

Osim zalaganja u Modroj lasti, Aljinović je autor tridesetak scenarija za strip crtače, prevodio je engleske stripove te bio urednik tematskih strip-albuma ‘Kad je strip bio mlad’ i ‘Hrvatski antifašistički strip’. Bio je i urednik časopisa ‘Izviđač’, a objavljivao je priloge za hrvatsko izdanje National Geographica. Zbog tih priloga uvršten je u Geographicovu antologijsku knjigu ’12 najboljih reportaža iz Hrvatske’, a realizirao je i dokumentarno-reportažne filmove u programu za djecu na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT).

Izdvojeni članak

Skrivao je od prijatelja 20 godina svoj identitet kao Lastan iz Modre laste

Pisao je i tekstove za školske udžbenike, često se potpisujući kao A. Rudi ili samo sa šifrom A. Jedan je od osnivača Udruge prijatelja stripa Stripforum u Zagrebu. Od njega se na Facebooku oprostio i njegov kolega, autor stripova Milko Peko.

– Upoznao sam ga kao malen dječak, uživajući u Lastanovoj pošti. Lastan iz te čarobne Modre laste tad mi je postao prijatelj, iako ja još nisam znao da je taj moj prijatelj zapravo Rudi. Mirno ti more, Lastane, napisao je Peko.