Pretraga

Upoznajte najmlađu kandidatkinju za Europske izbore: Tek je treći srednje, a na listi je SDSS-a

A- A+

Aleksandra Ratković tek je treći razred Prve riječke hrvatske gimnazije, a uz školske te sportske obveze, sada će u svome rasporedu nešto vremena morati pronaći i za političku promociju. Naime, ova 18-godišnja vaterpolska reprezentativka Hrvatske, kandidatkinja je Samostalne demokratske srpske stranke na listi za predstojeće Europske izbore.

Aleksandra Ratković / foto: Privatna arhiva

S obzirom da je Aleksandra prema dostupnim informacijama, najmlađa kandidatkinja bilo koje stranke u Hrvatskoj na izborima za Europski parlament, odlučili smo provjeriti gdje je pronašla motive za uključivanje u politiku, u tako mladoj dobi. Usput smo je upitali i o statusu u školskom imeniku te o vrlo uspješnoj sportskoj karijeri.

Obaveza je svakog čovjeka dati doprinos u društvenim procesima

Izdvojeni članak

Lijepa i svestrana Hercegovka najmlađa je kandidatkinja za gradonačelnicu u povijesti Hrvatske

Mladi se sve teže uključuju u političke procese, osobito kao izravni akteri pa onda čudi kada se netko s jedva 18 godina odluči za takvo što. No, Aleksandra ima vrlo zrelo stajalište dok objašnjava svoje motive za sudjelovanje u utrci za fotelje u Europskom parlamentu.

– Počašćena sam činjenicom da sam da sam na listi jedne od parlamantarnih stranaka u RH na izborima za Europski parlament. Moje osobne stajalište je da je obaveza svakog čovjeka prije svega nas mladih (jer na nama svijet ostaje) uključiti se u društvene procese i dati neki doprinos u okviru naših mogućnosti. Na taj način možemo stvoriti kvalitetniju budućnost za svih. Osim što ću uložiti svoje vrijeme i trud tokom kampanje imat ću priliku dosta toga vidjeti, naučiti i skupiti nova i korisna iskustva. Kao jednoj od 12 kandidata na listi SDSS-a, broj glasova mi nije bitan već poticanje i ohrabrenje mladih ljudi da se uključe u društvene procese koji se svakako tiču i nas i kreiraju našu budućnost, objašnjava nam Aleksandra.

Uspjet ću organizirati svoje vrijeme, a borit ću se protiv korupcije

Izdvojeni članak

Najmlađa HČSP-ovka šokirala javnost: Ustaški pokret je bio itekako potreban Hrvatskoj, a gejevi su opasni za društvo

S obzirom da je već gotovo pet godina članica vaterpolske reprezentacije Hrvatske te činjenicu da joj slijedi završnica školske godine, pitali smo 18-godišnjakinju kako će uskladiti brojne obveze.

– Vjerujem u sebe i vjerujem da ću se uspjeti organizirati i uskladiti sve svoje obaveze koje imam. Ponajprije školu i treninge, a zatim i kampanju, kratko će i jasno Aleksandra.

Postavili smo joj i jedno standardno pitanje, koje se postavlja novacima u politici – kojim bi se problemom najprije pozabavila, kada bi se dohvatila poluga vlasti?

– Treba mi još iskustva kako bih na ovo pitanje suvislo odgovorila, ali ovako laički, odgovor bi bio korupcija, iskreno će Aleksandra.

U svome predstavljanju nam ističe kako je solidna učenica te da za sada ima namjeru studirati KiF.

Nije nelogično, znamo li da je do sada zabilježila niz sjajnih timskih i individualnih uspjeha u vaterpolu.

– Najznačajniji timski uspjeh bi bio 2. mjesto na seniorskom prvenstvu Hrvatske prije par godina, ali i nastupi na dvama seniorskim europskim prvenstvima te juniorskom svjetskom i europskom prvenstvu. A individualnih uspjeha ima dosta. Izdvojila bih to da sam 10-ak puta proglašena najboljom golmanicom države u različitim uzrastima, navodi nam Aleksandra, kroz smijeh dodajući da je jedno vrijeme u mlađim uzrastima igrala i za muški sastav te tamo također bila najbolja golmanica!

Nadopuna teksta 14.4.

Nakon što su obrađene sve liste, Alexandra je ipak druga najmlađa kandidatkinja. Popis najmlađih pronađite ovdje.

______________________________________________________________

Izbori za Europski parlament održavaju se 26. svibnja 2019. Iskoristite svoje glasačko pravo i ispunite svoju građansku dužnost te izađite na izbore. #ovajputglasam #izboriEU2019