Pretraga

Upoznajte srednjoškolca koji se na matematičkom međunarodnom turniru okitio s dvije medalje

A- A+

Domagoj Bradač pohađa treći razred u zagrebačkoj XV. gimnaziji, a ovaj je vikend u njemačkom gradu Dresdenu osvojio ekipnu broncu te pojedinačno srebro na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi. Posebno ga je u pojedinačnoj konkurenciji mučio zadatak iz područja algebre, a otkrio nam je i iz kojih zemalja tradicionalno dolaze najjači natjecatelji.

Foto: Privatna arhiva

Učenik trećeg razreda zagrebačke XV. gimnazije Domagoj Bradač talentirani je mladi matematičar, koji je ovaj vikend dobio i priznanje za svoje znanje. Naime, na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi koja se održavala u Dresdenu osvojio je zajedno s šesteročlanim hrvatskim timom ekipnu broncu te pojedinačno srebro.

Izdvojeni članak

Pulski srednjoškolac bez greške do zlata na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi

Poljaci i Mađari tradicionalno najjača konkurencija

Natjecanje se odvijalo u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, a sudjelovalo je 60 matematičara iz deset zemalja.

Četiri su područja unutar kojih se rješavaju zadaci, odnosno algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva.

– Na individualnom natjecanju, osobno mi je bio najsloženiji zadatak iz algebre , dok smo na ekipnom natjecanju napravili podjelu tako da je svatko rješavao područje u kojem je najbolji. Konkurencija je bila jaka, a kao i svake godine najjači su Mađari i Poljaci. Oni su uvijek pri vrhu, prenio nam je iskustva i dojmove Domagoj.

Izdvojeni članak

Pobjednik Hrvatske matematičke olimpijade: ‘Ima puno zanimljivijih dijelova matematike od onih koji se obrađuju u školi’

Nema povlastica u školi za medalje

Iako se za ovakva natjecanja morate pripremati cijelo vrijeme, Domagoj je pojačao intenzitet tijekom ljeta.

– Imali smo zajedničke pripreme u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva koje su trajale dva tjedna u ljeti i nekoliko dana neposredno prije natjecanja. Također postoji udruga Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić, koja organizira predavanja tijekom cijele godine, govori ovaj učenik MIOC-a.

Dodao je i da jedno ovakvo natjecanje je svakako bitno iskustvo i za motivaciju i za daljnje bavljenje znanošću. No kada je riječ o eventualnim povlasticama i nagradama od strane škole, one su uistinu minimalne.

– Škola tretira sve učenike jednako. Nitko ne dobiva posebne povlastice, ali naravno da oni koji izbivaju zbog natjecanja ili nečeg drugog, su posteđeni odgovaranja i sličnog neposredno nakon povratka na nastavu, skromno zaključuje Domagoj.