Pretraga

Pobjednik Hrvatske matematičke olimpijade: ‘Ima puno zanimljivijih dijelova matematike od onih koji se obrađuju u školi’

A- A+

Pobjednik ovogodišnje Hrvatske matematičke olimpijade Mislav Balunović iz brodske Gimnazije Matija Mesić otkrio nam je kad se zaljubio u matematiku, što ga najviše zanima i kako se sprema za odlazak na Međunarodnu matematičku olimpijadu u Cape Townu.

Foto: privatna arhiva

Nedavno smo pisali o matematičkom geniju Mislavu Balunoviću koji je osvojio prvo mjesto na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi te se u srpnju sprema na Međunarodnu olimpjadu u južnoafričkom Cape Townu. Maturant je Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu, stoga smo ga propitali o ljubavi prema računanju, planovima za fakultet, ali i pripremama za nadolazeće veliko natjecanje u matematici.

Izdvojeni članak

Brodski genijalac branit će hrvatske boje na Matematičkoj olimpijadi u Južnoj Africi

Najdraži su mu zadaci koji se mogu primijeniti u životu

Mladi matematičar nam je otkrio da mu je matematika išla od ruke bez učenja i vježbanja u osnovnoj školi te da je onda pokazao veće zanimanje pa je počeo vježbati i pripremati se za natjecanja.

– Od natjecateljskih područja najzanimljiviji su mi zadaci iz kombinatorike, a od ostalih područja iz matematike najviše me zanimaju dijelovi koji imaju primjenu u stvarnom životu, objašnjava maturant Mislav dodajući kako ga kolege u školi često traže da im razjasni koji problem prije testa ili kako riješiti neki zadatak.

Matematika u srednjoj nije prezahtjevna, ali ima zanimljivijih dijelova

Budući da matematika ne ide jednako dobro svim učenicima, to jest većina upravo s tim predmetom ima najviše problema, upitali smo Balunovića na koji način treba pristupiti matematici te kako je najlakše svladati poteškoće u računanju.

Dosadašnji uspjesi

Mislav je sudjelovao na jako puno matematičkih natjecanja, a najveći uspjesi su mu srebrna medalja na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi 2013. u Australiji i brončana medalja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 2013. u Kolumbiji.

– Mislim da su dvije najvažnije stvari učenje s razumijevanjem i motivacija. Ako netko razumije ono što radi, onda mislim da uz vježbu ne bi trebao imati puno problema. Nažalost, problem je što jako puno ljudi uči napamet zadatke i tehnike rješavanja bez previše razmišljanja, ustvrdio je brodski maturant koji nakon državne mature planira upisati PMF u Zagrebu.

Područja koja se obrađuju u srednjoj školi po mišljenju mladog matematičara nisu prezahtjevna, ali kaže da postoje puno zanimljiviji dijelovi od onih koji se obrađuju na nastavi gdje se zadaci uglavnom svode na šablonsko rješavanje.

‘Uvijek mi je cilj biti bolji od prošle godine’

Za Hrvatsku matematičku olimpijadu Mislav tvrdi da se spremao cjelu srednju školu te da ga ovogodišnja pobjeda nije iznenadila jer, kako kaže, ima dosta iskustva i svjestan je koliko mu je znanje.

– Veselim se odlasku u Južnoafričku Republiku. Što se plasmana tiče, uvijek mi je cilj biti bolji nego što sam bio prošle godine, a nadam se dobrom rezultatu, izjavio je Balunović koji niže uspjehe pod mentorsvtom profesorice Zdenke Kruljac.

Također ističe da su u školi svi već naviknuti na njegove uspješne rezultate na raznim natjecanjima kao i na česta putovanja. Profesori su prema njemu uvijek korektni, a kao primjer naveo je činjenicu da ne moram odgovarati ako se dan prije vratio s putovanja.

Pobjednik Hrvatske matematičke olimpijade: ‘Ima puno zanimljivijih dijelova matematike od onih koji se obrađuju u školi’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap