Pretraga

Uskoro možda više neće biti produžne nastave? Učenici bi umjesto toga odgovarali pred komisijom

Jedan od problema koji muči nastavnike je dopunski rad koji moraju organizirati za učenike koji su imali najmanje dvije jedinice na kraju nastavne godine. Radi se o produžnoj nastavi, a sindikalist Željko Stipić je na našoj konferenciji Obrazovanje na prekretnici odgovorio hoće li predložiti da se to novim Zakonom o odgoju i obrazovanju ukine i kolike su šanse da produžna nastava ode u povijest.

učionica

Foto: Unsplash; Ivan Aleksić

Predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić na konferenciji portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici na panelu o ‘Što donose promjene Zakona o odgoju i obrazovanju?‘ potvrdio je ono na što se nastavnici već dulje vremena žale – da je produžna nastava veliki problem. Radi se o dopunskom radu koji nastavnici moraju organizirati nakon kraja nastavne godine za učenike koji su imali najmanje dvije jedinice, a čini se da bi, barem prema riječima Stipića, to pravilo moglo biti izbačeno iz novog Zakona.

– U ovoj varijanti koja je dospjela do mene, odnosno radni materijal novoga zakona tu se predviđa da će se produžna nastava napustiti i imam priliku reći ‘Ajde, hvala Bogu’. Zašto je produžna nastava uopće loše rješenje? Pa loše je rješenje zato što smo nešto napustili u ime tog rješenja što je bilo daleko bolje, a to rješenje s produžnom nastavom je stvarno doprinijelo samo da se na jedan umjetan način smanji broj negativnih ocjena, rekao je Stipić.

@srednja_hr Treba li ukinuti produžnu nastavu i vratiti odgovaranje pred komisijom? 🤔 #srednjahr #justsrednjathings #srednjaskola #produzna #popravni ♬ original sound – srednja_hr

Dodao je kako su onda nastavnici masovno davali dvojke i da Se rješenje koje je uvedeno 2014. u obliku produžne nastave zapravo pokazalo kao loše.

– Daj Bože da se dogodi ono što se nagovještava i da poslije devet godina se vratimo nečemu što je jedino smisleno, a to je da učenik koji je negativno ocijenjen pred komisijom, kako je to bilo oduvijek, pokaže je li svladao ili nije svladao gradivo. Sve ovo ostalo, a osobito ovo rješenje, gdje ste vi imali jedan na jedan sa svojim učenikom gdje ste onda bili izvrgnuti najvećim tim sumnjama, najrazličitijim ocjenama. To nam nije trebalo, ali eto, kažu da je put do pakla popločen dobrim namjerama, poručio je Stipić.

Cijelu raspravu o mogućem ukidanju produžne nastave, ali i o ostalim promjenama u Zakonu o odgoj i obrazovanju, možete pogledati ako se pretplatite putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+, a o svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.