Pretraga

Uskoro nam možda stižu kontracepcijske pilule za dečke: Pitali smo neke od njih hoće li ih uzimati

A- A+

Jesi li na piluli? Pitanje je to koje će, potencijalno, u vrlo skoroj budućnosti potpuno promijeniti značenje. Kontracepciju dugi niz godina uzimaju žene. Hormonalna je to terapija s nizom blagih do težih nuspojava. No, istraživači s američkog Sveučilišta u Minnesoti na tragu su efektivnoj kontracepcijskoj piluli za muškarce koja bi gotovo stopostotno sprječavala trudnoću bez očiglednih nuspojava po onoga koji ih uzima. Pitali smo neke naše studente koji su u dugogodišnjim vezama da nam kažu što misle o tome i hoće li uzimati pilulu ako bude dostupna.

kontracepcija pilula

Foto: Unsplash; Reproductive Health Supplies Coalition

Prije nekoliko tjedana istraživači su, na proljetnom sastanku Američkog kemijskog društva, predstavili takoreći revolucionarno otkriće u polju kontracepcije. Radi se o, pogađate, kontracepcijskim pilulama za – muškarce.

Prva muška pilula

Kontracepcijske pilule za muškarce, za razliku od prevalentnih ženskih, nehormonalni su oblik rješenja koji efektivno sprječava trudnoće bez uočljivih nuspojava i posljedica. Tako barem sugerira studija na miševima koja je do sada provedena, a koja je pokazala učinkovitost u 99 posto slučajeva sprječavanja trudnoće kod ženki miševa.

Znanstvenici već desetljećima pokušavaju, pišu strani mediji, proizvesti učinkovitu mušku kontracepciju, no na tržištu još uvijek nema odobrenih pilula za muškarce. Rješenja koja su do sada bila na stolu obično se tiču reguliranja muškog hormona – testosterona – no nuspojave poput debljanja, pa čak i depresije, ne čine ih izglednim kandidatima. Zbog toga su na Sveučilištu u Minnesoti počeli raditi na kontracepcijskom sredstvu za muškarce, u obliku pilule, koji nije hormonalna terapija pa shodno tome nema ni pripadajuće nuspojave.

Nakon uspješnog ispitivanja na miševima, tim, na kojem rade i neki doktorski studenti, očekuje da bi u drugoj polovici ove godine mogao započeti s kliničkim studijama na ljudima. Valja naglasiti kako nema garancija da će studija na ljudima pokazati jednaku učinkovitost kao što je slučaj bio s miševima, pa se istraživači iz laboratorija na Sveučilištu u Minnesoti bave paralelnim studiranjem i nekih drugih tvari koje bi se potencijalno mogle iskoristiti za razvijanje kontracepcijskih pilula za muškarce.

KAKO FUNKCIONIRA PILULA?

Pilula istraživača sa Sveučilišta u Minnesoti sadrži tvar poznatu kao YCT529 koja sprječava trudnoću kod miševa tako što blokira receptor vitamina A. Vitamin A inače ima ključnu ulogu u spermatogenezi, procesu kontinuirane proizvodnje spermija kod odraslih muškaraca. Budući da se ne radi o hormonalnoj piluli, u studiji na miševima nisu primijećene nuspojave. Podaci o tome kako bi se i koliko često kod ljudi uzimala spomenuta pilula još nije poznato.

Pilule za žene imaju nuspojave

Ovo je revolucionarno otkriće iz više razloga. Prvo, radi se o prvoj takvoj kontracepcijskoj piluli za muškarce. Muškarci su do sada imali tek dvije kontracepcijske opcije, odnosno metode. Ona očigledna su prezervativi, odnosno jednokratni kondomi, koji su nedovoljno učinkoviti. Druga metoda je vazektomija. Iako se vazektomija u nekim slučajevima može poništiti, to nije uvijek moguće zbog čega se ova metoda kontracepcije smatra trajnom sterilizacijom muškaraca.

Osim toga, čak i ako se može obaviti, obično se radi o izrazito skupome postupku poništavanja vazektomije. U našim krajevima nije toliko popularna koliko u, primjerice, Sjedinjenim Američkim Državama, no i tamo se obično obavlja na muškarcima odrasle do srednje životne dobi. Prema javno dostupnim podacima, takvu proceduru prolaze muškarci u dobi od 30 do 56 godina, a prosjek iznosi oko 35 godina.

Drugi razlog zašto je ovo revolucionarno otkriće je upravo zato što kontracepciju danas u znatnoj većini slučajeva uzimaju žene. Radi se o hormonalnoj terapiji koja ima niz mogućih nuspojava, od hormonalnog disbalansa i neregularnog menstrualnog ciklusa, preko stvaranja krvnih ugrušaka pa do nekih svakodnevnih poput glavobolja, povraćanja, vrtoglavice. Muška pilula, ako se u ispitivanju na ljudima pokaže učinkovitom, sa sobom potencijalno ne nosi nikakve opipljive nuspojave.

‘Mogu se zamisliti da pijem pilulu’

Tema je ovo koja je odjeknula društvenim mrežama, a djevojke i žene uglavnom su komentirale kako će biti zanimljivo vidjeti obrnutu dinamiku razgovora o kontracepciji. Pitanje o tome jesi li na piluli dobit će neko potpuno novo značenje. Što će značiti našim mladim parovima koji su u vezi gdje djevojke redovito uzimaju kontracepcijske pilule, ostaje za vidjeti. Mi smo pričali s dvojicom studenata koji su u dugogodišnjim vezama i čije su partnerice dobar dio vremena na piluli. Upoznali smo ih s detaljima i pitali što misle o tome i hoće li uzeti pilulu ako bude dostupna. Naš prvi sugovornik Nikola, student iz Zagreba, kaže da do našeg upita nije čuo za mušku kontracepciju.

– Mogu se zamisliti da pijem pilulu ako nema nikakvih nuspojava. Zašto bi cura pila i imala nuspojave, za koje znam da ih trenutno ima, kad ih ja mogu piti s istim rezultatom i bez nuspojava, kaže nam Nikola koji ima dosta jednostavan razlog iz kojega bi tu ‘obvezu’ uzimanja pilule preuzeo na sebe.

Marin, također zagrebački student, čuo je za neke tipove kontracepcije za muškarce, no ne i za pilulu koju razvijaju na Sveučilištu u Minnesoti.

– Na prvu pomisao mi je bilo čudno, no sad vidim da je isto, još bolje da nije hormonalno. Mogu se zamisliti da pijem pilulu, ali, iskreno, cura je odgovornija tako da mi trenutačna situacija odgovora, kazao nam je Marin.