Pretraga

Stožer ne zna koliko je studenata tražilo propusnicu, evo što kažu o povratku u mjesto studiranja prije 8. siječnja

A- A+

Uoči blagdana na snagu je stupila odluka o zabrani napuštanja županija prema mjestu prebivališta odnosno boravišta. Tu su se u vrlo nepovoljnoj situaciji našli studenti. Smiju li se vratiti doma za blagdane, smiju li se vratiti iz mjesta prebivališta u boravište gdje studiraju i prije 8. siječnja, kada istječe odluka Stožera – samo su neka od gorućih pitanja među njima. No, konkretnog odgovora na ovo posljednje nema ni sam Stožer civilne zaštite RH. Štoviše, uopće ne znaju koliko je do sada propusnica izdano studentima.

propusnice

Foto: srednja.hr

Danas smo pisali o apsurdnoj situaciji s propusnicama u kojoj se našao jedan student Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Piše diplomski i trebala mu je propusnica da dođe do Zagreba. Tražio ju je od svog županijskog stožera da bi mu ovi odgovorili da ju treba zatražiti od nacionalnog. Nacionalni mu na to odgovara da ju treba tražiti od županijskog. I tako ukrug. Na kraju ju je dobio kad je u Zagrebu rezervirao apartman. Stožer, dakle, ne zna koga trebate tražiti propusnicu ako se zbog neodgodivih studijskih obaveza trebate vratiti u mjesto studiranja.

Stožer ne zna koliko je propusnica izdano studentima

I to nije jedino što ne znaju. Potaknuti poviše spomenutom pričom našeg studenta odlučili smo, možda malo naivno, doznati od Stožera civilne zaštite RH običnu statistiku vezanu uz to koliko je studenata tražilo propusnice. Pitali smo ih i koliko je zahtjeva studenata odbijeno te koji su najčešći razlozi za izdavanje propusnica studentima, a koji za odbijanje.

– Do danas 28.12.2020. u 8:00 sati predano je ukupno 149.692 zahtjeva kroz sustav ePropusnice, od čega je odobreno 81.574 propusnica, a odbijeno 66.013. Još 2.105 zahtjeva čekalo je obradu. Ukupno je izdano 155.095 propusnica. Obzirom na velik broj zahtjeva, trenutno ne raspolažemo podatcima koliko od njih se odnosi na studente, odgovaraju iz Stožera na naš upit.

Iako je ministar Davor Božinović, inače i načelnik Stožera, uoči uvođenja propusnica isticao da su studeni ‘već izvjesno tjednima najviše na online nastavi što znači da oni nužno najvjerojatnije ni nisu u mjestima studiranja’, to baš i ne odgovara realnom stanju stvari.

Izdvojeni članak

Neviđene muke studenta FSB-a: Dva stožera nemaju pojma koji mu treba dati propusnicu

Mogu li se studenti vratiti u mjesto studiranja prije 8. siječnja?

Naime, mnogi studenti imali su obvezu rješavanja kolokvija ili ispita uživo, na fakultetima. Vježbe i praktična nastava također se većinski izvode na fakultetima, a značajan broj studenata ostao je u mjestu studiranja jednostavno zato što ondje u miru i bez ometanja ukućana može učiti i pohađati online nastavu. Četvrti razlog je taj da dio njih radi.

Pa se zbog svega navedenog neki od studenata imaju potrebu vratiti u mjesto studiranja i prije 8. siječnja, kada istječe odluka o zabrani napuštanja prebivališta, odnosno boravišta. Pitamo zato Stožer – hoće li se studenti koji se trenutno nalaze u mjestu prebivališta moći vratiti u mjesto studiranja, koje je mnogima i boravište, prije 8. siječnja, a ako imaju studijske ili obaveze vezane uz studentski posao? Odnosno, hoće li im iz tih razloga biti odobrena propusnica za napuštanje mjesta prebivališta? No, ni tu ne dobivamo neki konkretan odgovor.

– Osoba koja obavlja poslove temeljem ugovora student servisa ili ugovora o djelu, čiji rad je neophodan za određene gospodarske subjekte ostvaruje pravo na propusnicu. Zahtjev za propusnicu podnosi, uz potvrdu/izjavu poslodavca koji ima nužnu potrebu za njezinim radom, županijskom stožeru prema svom prebivalištu ili boravištu. Svi ostali upiti za izdavanje propusnica studentima ovise o opravdanosti razloga zbog kojeg se ista traži, stoji u službenom odgovoru Stožera na naš upit.

Koji je razlog opravdan, a koji ne, kao i tko odlučuje o opravdanosti, nisu naveli u svom odgovoru.

propusnice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap