Pretraga

[UŽIVO] U ponedjeljak sastanak Vlade i sindikata oko koeficijenata

A- A+

Šesnaesti je dan štrajka u zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, ujedno i posljednji u drugom ciklusu cirkularnog modela. Štrajk se odvija dvije županije, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj. Ovaj četvrtak jedan je od ključnih dana u štrajku jer je na rasporedu sjednice Vlade glasovanje o proračunu za 2020. Hoće li se u njemu pronaći sredstva za povećanje koeficijenata koje traže školski sindikati? Najnovije informacije vezane uz današnji štrajk uživo pratite na portalu srednja.hr.

ilustracija: srednja.hr

Štrajk u školama nastavlja se šesnaesti radni dan, a započeo je još 10. listopada. Posljednje dvije županije u drugom ciklusu cirkularnog modela su Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija, a u ponedjeljak školski sindikati otvaraju i treći ciklus štrajka. Nakon produljenog vikenda, 4. studenog, štrajkaju Osječko-baranjska i Ličko-senjska županija.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11%. Vlada nudi povećanje osnovice za 6,12% za sve zaposlenike javnih službi, što sindikati ne prihvaćaju jer smatraju da to ne rješava problem zaostajanja plaća za ostalim javnim službenicima iste razine stručne spreme i složenosti poslova. Kako ističu iz školskih sindikata, štrajkat će do ispunjenja zahtjeva, bilo u proračunu novca ili ne, a plan štrajka imaju spreman do kraja studenog. Za treći ciklus koji započinje sljedećeg tjedna sindikati su najavili i nekoliko performansa, a više riječi o tome bit će na današnjoj konferenciji za medije najavljenoj za 11 sati.

16:30h Širi se fake news među građanima o povećanju plaća ministra

Društvenim mrežama šire se pogrešne informacije. Povećanjem osnovice plaće javnih službenika, koju je ponudila Vlada, rasle bi plaće svim zaposlenicima u javnom sektoru, ali ne i državnim službenicima, kao što mnogi misle. Razlog je jednostavan – plaće državnih službenika obračunavaju se po drugoj osnovici. Cijelu priču pročitajte ovdje.

12:45h Sastanak sindikata s Vladom u ponedjeljak

– Kada govorimo o koalicijskom sastanku jučer, ponuda od 6,12 posto je na stolu i u postupku pregovaranja, ali ako do 30.6. ne dođe do redizajna sustava plaća u tom slučaju ćemo razgovarati o povećanju dva posto koeficijenata unutar sustava obrazovanja. To je određena kompenzacijska mjera ili dogovor čije je rješenje ishodovano unutar koalicije koja čini Vladu. U ponedjeljak ćemo taj prijedlog dostaviti na stol sindikatima i očekujem da ćemo naći određenu razinu dogovora. Razgovori o toj temi kreću u ponedjeljak, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, prenosi N1 televizija.

12:00h Objavljeno gdje se štrajka u ponedjeljak, utorak i srijedu, a više informacija pogledajte ovdje.

11:55h Novinare je na press konferenciji zanimalo i misle li sindikalisti da bi svi nastavnici trebali imati iste plaće

– Naš je stav da su sva nastavnička zanimanja u načelu vrlo slična. Princip je isti, samo je razlika u predmetu koji netko predaje, rekao je Branimir Mihalinec. Ipak, naglasio je da su upravo sindikati tražili tri stupnja napredovanja nastavnika kako bi oni uspješniji bili nagrađeni. – Morate pitati ministarstvo zašto ne postoje alati za određivanje nečije uspješnosti kako bi se one uspješnije moglo dodatno nagraditi, kazao je sindikalist. Komentirajući činjenicu da profesor tjelesnog u Finskoj ima duplo veću satnicu za istu plaću od, primjerice, profesora matematike, ustvrdio je da ne treba kopirati druge sustave, već vidjeti što je najbolje za nas.

11:50h Preporod i dalje jedini od sindikata izbacuje točne brojke, a ne samo postotke, o članovima u štrajku

– Danas, 31. listopada 2019. godine, u Požeško-slavonskoj županiji i Brodsko-posavskoj županiji,  štrajk je proveden u 13 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema podacima pristiglim iz škola u Požeško-slavonskoj  županiji štrajkalo je 82,35% zaposlenika i 83,10% u Brodskoposavskoj županiji. Od ukupno 176 člana Preporoda, u 13 osnovnih i srednjih škola na području ove 2 županije, u štrajku je sudjelovalo 146 članova, priopćeno je iz Preporoda.

11:40h u srijedu 6.11 prosvjed za 6,11 posto povećanje koeficijenta

– Vladu će u srijedu, kao što smo najavili, dočekati dva velika udara, rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. Najavila je kako će u srijedu, osim štrajka u cijeloj Hrvatskoj, Vladi odgovoriti prosvjedom na Markovom trgu.

– Prosvjed smo nazvali “6.11. za 6,11”, otkrila je Šprem, kako je rekla, kolika je kreativnost učitelja. Dogovor HDZ-a i njihova koalicijskog partnera HNS-a sindikalisti nisu željeli komentirat. Branimir Mihalinec istaknuo je samo kako su se i HDZ-ovci i HNS-ovci izborili za ostanak na svojim foteljama.

– Nemojte nas uopće pitati što ovo znači za nas! Nama Vlada ništa nije ponudila jer nas nisu zvali za stol- zaključio je Mihalinec.

11:10h Najavljeni štrajk za sljedeći tjedan sve do srijede, više informacija ovdje.

11:00h Press konferencija sindikata

https://www.facebook.com/srednja.hr/videos/417092139244265/

10:40h Press konferencija sindikata očekuje se u 11h

10:33h Sindikat Vilima Ribića dobio gotovo 5 milijuna kuna iz proračuna

Iako se često u javnom prostoru zna argumentirati da sindikati ne dobivaju novac iz proračuna, nego većinski od svojih članova, čini se da to nije slučaj s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja. Portal index.hr otkrio je kako je u sedam godina navedeni sindikat dobio gotovo 5 milijuna kuna iz proračuna. Cijeli tekst pročitajte na index.hr.

10:25h Ministrica Divjak postavlja se kao medijator u sukobu

– Ponuda od 6,12 posto rasta plaće u osnovici i 2 posto u rastu koeficijenata, ako se nova Uredba o koeficijentima ne donese na vrijeme, otvorila je prostor za dijalog s obje strane i stavila jasan rok za rješavanje Uredbe o koeficijentima i to je dobro. Moja uloga medijatora s ciljem obnavljanja dijaloga je tu jasna i očekujem da će Vlada što prije pozvati sindikate natrag za stol. Učitelji i njihovi predstavnici će potom reći jesu li zadovoljni ili nisu, ali sve se to mora odvijati kroz pregovore i dijalog. Moj je stav i dalje da analiza Uredbe o koeficijentima pokazuje nepravedno zaostajanje u koeficijentima složenosti poslova u prosvjeti te da nova Uredba to mora ispraviti, komentirala je ministrica Divjak putem svojeg Facebooka.

9:45h Ministar Aladrović komentirao je novi politički dogovor i plaćanje dana u štrajku

– Što se tiče dana provedenih u štrajku, razmišljamo da ih platimo, ali vidjet ćemo i kasnije što možemo očekivati od tih razgovora i koliko taj štrajk ima smisla. Mi smo u pregovorima, odnosno razgovorima, nudili do 4 posto. Više nego što je sad. To je odbijeno i bilo je formulirano u kontekstu dodatka koji bi bio dio granskog kolektivnog ugovora. Jučer se ponudilo dva posto, rekao je Aladrović, prenosi N1 televizija, dodavši da Vlada ima u planu do 30. lipnja iduće godine urediti cijeli sustav plaća.

9:40h Divjak zadovoljna s političkim dogovorom

– Dva nije šest, ali je uredba ta koja mora prepoznati šest. A uredba se mora donijeti u određenom roku i ono što je važno – da se sindikati pozivaju na dijalog. Sve je na pregovaračkom postupku, koji mora prepoznati i povećanje osnovice, ali i pozicionirati koeficijente prosvjetara unutar uredbe o koeficijentima u zadanom roku. Zadovoljna sam jer se otvorio prostor za dijalog, a bit ću još zadovoljnija kada učenici budu mogli dobitri kvalitetnu nastavu u školi, a učitelji budu zadovoljni. U ovom trenutku ovo je rješenje koje smo tražili da se otvori dijalog i da se stavi neka ponuda za stol od strane Vlade. Imamo rok, 30. lipnja, do kad se uredba mora izmijeniti, rekla je ministrica Divjak, prenosi N1 televizija.

Smatra da uredbu treba mijenjati, a postupak izmjene prvi put, kaže, ima rok.

– Sa sindikatima se razgovara sa stolom, a ne preko medija. Ovo je pozicija Vlade, koja nije prazan skup, ima određenu ponudu. Do sada je, što se tiče koeficijenata, sve bilo bez rokova. Utvrđeno je i da će se dani u štrajku platiti iz državnog proračuna. Nije to prazan skup. Sindikati su ti koji dalje moraju pregovarati, rekla je Divjak, prenosi N1 televizija.

9:35h Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama isto ne prihvaća dogovor i najavljuje nastavak štrajka

– Ako se radi o nekom povećanju koeficijenta od 2 posto – to je apsolutno za nas neprihvatljivo, jer je naše zaostajanje 6,11 posto. Kao drugo, ne znam otkud pravo HNS-u da u naše ime pregovara. Očito HNS pregovara u svoje ime, dovoljno mu je 2 posto da ostane uz vladajuću koaliciju. To nije dovoljno i to ne zadovoljava zaposlene u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Ostat ćemo u cirkularnom štrajku dok ne uspostavimo dijalog s Vladom RH i dok Vlada ne predstavi svoje prijedloge rješavanja problema, izjavio je za HRT Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

9:30h Sindikat hrvatskih učitelja odbija prihvatiti dogovor HNS-a i HDZ-a, štrajk ide dalje

9:20h HNS i HDZ postigli su politički dogovor sinoć oko povećanja koeficijenata

– Nakon zajedničkog sastanka razgovarali smo s predstavnicima HNS-a. Dogovorili smo da idemo s tekstom proračuna kakav je Vlada predvidjela, a dogovorili smo se da se ubrza rad na Uredbi o koeficijentima i da ona bude gotova do 30.lipnja. Znači ono što je najavio predsjednik Vlade da želi za iduću godinu 2+2+2 i da se u brzo vrijeme riješi pitanje uredbe o koeficijentima. Kako bi stvorili jedan pozitivan pritisak na izradu uredbe odlučili smo kako u slučaju da ona ne bude donesena do 30.6 da bi išli s dva posto gore za one resore koji su potplaćeni, a to su policija i prosvjeta, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković, prenosila je sinoć N1 televizija.

 

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Poznato u koje dvije županije se štrajka u ponedjeljak

Sindikalist Mihalinec otkrio do kada su nastavnici spremni nastaviti štrajk

Dio škola potrošio rezervu radnih dana, Divjak: Postoji mogućnost produljenja godine

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Nastavnici se rugaju Plenkoviću: Pogledajte što su učeniku Andreju upisali u e-Dnevnik

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema