Pretraga

Varaždinskom studentu zabranili pohađanje nastave radi psovanja u zgradi fakulteta

A- A+

Tijekom ljetnih mjeseca nije bilo puno lijepih riječi na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike. Naime, studentu koji je u lipnju psovao u zgradi fakulteta zabranjeno je pohađanje nastave na tri mjeseca. Akteri događaja imaju drugačije priče, premda je student potvrdio da je do incidenta došlo.

Obrazloženje odluke stegovnog povjerenstva

Nakon što je student kolegija Poslovna ekonomija opsovao u zgradi FOI-ja 16. lipnja, izvanredni profesor prijavio ga je dan kasnije Stegovnom povjerenstvu. U prijavi čija je odluka donesena mjeseca dana kasnije, profesor navodi kako je student psovao pola metra od njega te da u kasnijoj raspravi nije osporio svoje nedolično ponašanje. Izvanredni profesor je također naveo da takvo ponašanje nije dopustivo u ustanovi kao što je fakultet i kako ga treba ozbiljno sankcionirati.

Izdvojeni članak

Otkriven misterij: Zašto psujemo i zašto psovke imaju tako razornu moć

Različite verzije događaja studenta i profesora

Student je situaciju objasnio pomalo drugačije. Tvrdi da je u razgovoru sa svojim kolegom raspravljao o rezultatima kolegija Poslovna ekonomija te da je tijekom rasprave opsovao. Po njegovim riječima psovka nije bila upućena profesoru te tvrdi da ga niti ne poznaje.

Stegovno povjerenstvo utvrdilo je da se radi o težem stegovnom prijestupu te da takvo ponašanje nema mjesta na fakultetu. U skladu s pravilnikom izrečena je kazna zabrane pohađanja nastave na tri mjeseca, što je stroža kazna od opomene pred isključenje.

Nije poznato koju psovku je student izrekao

– Pojedinačne stegovne postupke ne komentiramo zbog zaštite privatnosti studenata i nastavnika.
Dekan Fakulteta ni na koji način ne utječe na odluke Stegovnog povjerenstva. U tom smislu, Stegovno povjerenstvo je neovisno tijelo, odgovor je koji smo dobili od Vjerana Strahonje, dekana FOI-a.

Radi povjerljivosti postupka nije poznato koju je psovku student izrekao te hoće li isti izgubiti pravo na potpis iz obveznih predmeta radi izrečene zabrane pohađanja nastave.