Pretraga

Vaše markiranje šalje roditelje u zatvor

A- A+

Kad studenti preskoče sat nastave, njihovu roditelji mogli bi biti zatvoreni! – vijest je koju nam je još prošle godine donio Huffington post. 

Novi program u Marion Countryu, koji obuhvaća 11 školskih okruga uključujući javne škole Indianapolisa, dozvolit će tužitelju Terryu Curryu da digne tužbu na kriminalističkom sudu protiv roditelja koji svoju djecu ne pošalju u školu, što je trebalo stupiti na snagu ove školske godine. 

Učenici u na tom području smatrat će se običnim besposličarima ukoliko neopravdano izostanu iz škole 10 puta ili više u samo jednoj školskoj godini. Sve to odnosi se na one učenike koji imaju 11 godina i manje. Školski radnici vodit će evidenciju o učenicima i njihovim izostancima, a roditelje će zabilježiti ukoliko je njihovo dijete skupilo dva ili tri izostanka. Na osnovi tih zabilježenja, odvjetnički ured prikupit će slučajeve u školi i odrediti da li potrebno podignuti tužbu.

Nepoštivanje ovog novoosmišljenog sistema sprječavanja mladih da izostanu sa školske nastave trebalo bi rezultirati kaznom za roditelje. Naime, roditelji bi se u tom slučaju morali pojaviti na kaznenom sudu i eventualno čak možda odslužiti određenu zatvorsku kaznu.

Ovakav, neki bi možda rekli, rigorozno organiziran sistem zadržavanja učenika na obveznoj školskoj nastavi osmišljen je kako bi spriječavao markiranje onih mlađih od 11 godina. Iako je to velik problem u nekim djelovima SAD-a, da li je ovo način da se poboljšaju stvari u društvu? Zatvaranje roditelja jedanaestogodišnjaka možemo komentirati kao američki korak naprijed, ali i kao dva koraka unazad. Postavlja se pitanje tko će voditi brigu o toj djeci kad im se zatvore roditelji? Iako američko društvo krasi protestantska etika, kapitalizam, samostalnost i neovisnost, bi li se već jedanaestogodišnjaci (pa i oni mlađi) u takvom okruženju mogli snaći bez pozadine koja bi trebala biti zagarantirana svakom djeteteu – roditelja?

Postoji mogućnost da se ovim striktnim pravilima smanji neodgovornost učenika prema svojim obvezama, ali isto tako postoji mogućnost da se njime nanese više štete nego koristi.