Pretraga

[VIDEO] Pitali smo mlade zašto su markirali: ‘Umjesto u školu išao sam u zoološki vrt’

Srednja škola i markiranje dva su vrlo povezana pojma. Kada se treba odmaknuti od školskih obaveza, preskočiti koji ispit ili neki dosadni sat, obližnji kafić mnogima ne zvuči kao loša opcija. No, ne markira se samo u kafićima. Pitali smo mlade gdje su sve markirali i kakve su sankcije zbog toga dobivali, a najoriginalnije mjesto za markiranje sigurno je – zoološki vrt.

markiranje vox

Zašto ste markirali | foto: srednja.hr

Markiranje srednjoškolcima sigurno nije nepoznata stvar. Gotovo svi u nekom su trenutku svog školovanja odglumili da su bolesni ili jednostavno rekli ne ispitu iz matematike ili usmenom iz psihologije. Tada je kafić kraj škole spas. Da markiranje u kafićima ili pak zoološkom vrtu može biti zabavna stvar reklo nam je i nekoliko srednjoškolaca te studenata iz Zagreba koje smo pitali upravo to – kada, gdje i zašto ste markirali.

‘Imao sam dobru razrednicu’

– Markirao sam u četvrtom srednje. Imao sam jedno odgovaranje u petak prvi sat. Umjesto toga sam ostao doma spavati. Roditelji me nisu skužili, imao sam dobru razrednicu pa je sve dobro prošlo, bez ikakvih sankcija, rekao nam je jedan Zagrepčanin.

Većina mladih složila se da je glavni razlog markiranja bilo izbjegavanje nekakvog ispita, usmenog ili pisanog. Neki su se znali skrivati i u školskim hodnicima samo da ih profesor ne vidi. Jedan mladić rekao nam je kako je znao dobiti neopravdani sat zbog markiranja, a posebno je zanimljivo bilo mjesto gdje je markirao.

– Nisam htio ići u školu pa sam markirao. No, to je bilo rijetko. Roditelji su mi samo rekli nemoj to raditi. Umjesto u školu, jednom sam išao u zoološki vrt. To je bilo super, čak je bilo i opravdano, kazao nam je bivši učenik.

Izdvojeni članak
tjelesni vox

[VIDEO] Studenti o nastavi tjelesnog u školi: ‘Mi muški smo igrali nogomet, a cure uglavnom – ništa’

‘Fotošopirao sam ispričnice od zeta ili frenda’

– Markirao sam zbog ispita ili mi se jednostavno nije dalo. Umjesto toga išao sam u neki kafić na Trg. Nisam dobivao nikakve sankcije jer sam imao ispričnice od frenda ili zeta koje sam fotošopirao. No, to je bilo svega tri do četiri puta. Roditelji su mi samo znali reći nemoj to raditi, kazao nam je još jedan sugovornik.

Ipak, nisu svi markirali. Jedna sugovornica rekla nam je da nije nikada markirala jer jednostavno voli školu. Jedna srednjoškolka rekla nam je da markira skoro svaki dan i da pokuša napraviti neki ‘balans’. Ne ide joj se u školu i tako jednostavno izbjegava neka odgovaranja. Umjesto u školu ide negdje s društvom, ponekad i u šopingiranje. Roditeljima laže gdje je jer su oni strogi. Što su još mladi rekli o svom markiranju, pogledajte u našem TikTok videu.

@srednja_hr

Nadamo se da im roditelji ovo neće vidjeti 😅 Više o ovoj temi čitajte na linku 👆🏻 #srednjahr #srednja #srednjaskola #skola #markiranje #osnovna #osnovnaskola #ucenici #nastava #roditelji #foryou #foryoupage #fyp

♬ original sound – srednja_hr