Pretraga

Porastao broj izostanaka: Saznali smo u kojim se školama i krajevima najviše markiralo prošle godine

A- A+

Pregledali smo službene podatke Ministarstva za prošlu školsku godinu. Bilježimo porast broja izostanaka, a provjerili smo i u kojim se školama i krajevima najviše markiralo.

razred učionica

Foto: Unsplash; Zehua Chen

Prema službenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja za proteklu, 2020./2021. školsku godinu, ukupan broj izostanaka koji su ostvarili naši učenici diljem države iznosi 25.154.659. Od tog broja, 24.522.984 se odnosi na opravdane, a neopravdanih je izostanaka bilo sve skupa 631.675.

Blagi porast u odnosu na prošlu godinu

Kada pogledamo podatke od pretprošle nastavne godine, naši su učenici tada skupili 22.569.476 izostanaka, od čega je neopravdanih bilo 512.939, pa možemo reći da bilježimo porast. Tu svakako valja naglasiti da je pad u pretprošloj školskoj godini dobrim dijelom posljedica činjenice da je prvo polugodište obilježio višetjedni štrajk, a drugo polugodište uvelike je otpalo na online nastavu uslijed globalne pandemije koronavirusa. Iz tog je razloga bilo za očekivati da ćemo ove godine, kada je ipak većina nastave vraćena u učionice, imati blagi porast izostanaka, pa tako i onih neopravdanih.

I dalje, ovaj je podatak bolji od prethodnih školskih godina. Tu svakako valja napomenuti, u zadnjih sedam godina, rekordnu 2014./2015. kada su đaci upisali preko 32 milijuna izostanaka, od kojih je gotovo milijun i pol bilo neopravdanih. Ako prošlogodišnje podatke gledamo kroz prizmu pojedinog učenika, dolazimo do podatka da je prosječno hrvatski đak prošle godine izostao 55 sati, do je 1.38 prosječno neopravdanih po učeniku. To bi značilo da je prošle godine pojedini đak izostao nekih devet dana iz škole.

Međimurska i dalje prednjači po neopravdanima

Po ukupnom broju izostanaka koji su skupili učenici prednjači Grad Zagreb, dok je Međimurska županija najgora po prosječnom broju neopravdanih sati po učeniku. Tamo je pojedini đak u prosjeku neopravdano izostao gotovo pet sati. Krapinsko zagorska broji najmanje neopravdanih izostanaka, gdje je pojedini učenik u prosjeku neopravdano izbivao s tek pola jednog sata.

izostanci po županijama

Izostanci po županijama, podaci za školsku godinu 2020./2021.
Izvor: Školski e-Rudnik

Kada podatke promatramo po razredima, najveći prosječni broj izostanaka po učeniku nalazimo u četvrtom, za većinu učenika završnom razredu srednje škole, dok najviše neopravdanih, sada već tradicionalno imaju učenici trećih razreda srednjih škola. Najmanje ih nalazimo u petim razredima srednjih škola, kao i, očekivano, u prvom razredu osnovne.

izostanci po razredima

Izostanci po razredima, podaci za školsku godinu 2020./2021.
Izvor: Školski e-Rudnik

Srednje škole u kojima se izučava brodogradnja bilježe alarmantan broj neopravdanih sati po učeniku, gdje je pojedini đak skupio čak 13.55 neopravdanih sati u prosjeku. Po broju ukupnih izostanaka, sve ostale škole daleko nadmašuju one čiji se učenici obrazuju za obradu kože. Kod njih imamo visokih 137.58 izostanaka po učeniku.

izostanci po strukovnom području

Izostanci po strukovnom programu, podaci za školsku godinu 2020./2021.
Izvor: Školski e-Rudnik