Pretraga

Važno zanimanje u kojem su žene bolje, ali slabije plaćene

A- A+

Iako zvuči gotovo nevjerojatno, žene su prema najnovijem istraživanju provedenom u Americi znatno bolji liječnici od muškaraca. Istraživanje koje je objavljeno u JAMA Internal Medicine provodilo se četiri godine i time je ispitano više od milijun i pol pacijenata koji veću učinkovitost pri liječenju pripisuju doktoricama.

Izdvojeni članak

Student medicine progovorio o nemaru i taštini liječnika s Rebra koji mu oduzimaju zdravlje

Istraživanjem je dokazano kako pacijenti koje liječe ženski doktori imaju znatno veću šansu da prežive nego kada ih liječe muškarci. Kako stoji u obzervaciji istraživanja, ključ se krije u pristupu liječenja kojemu liječnice imaju drugačiji pristup od muških doktora. 

Također u istraživanju je navedeno kako bi čak 32.000 života bilo spašeno godišnje da liječnici pristupaju pacijentima jednako kao njihove kolegice, piše The Washington Post.

Liječnice tako ozdravljenju pacijenata pristupaju više prema stručnim literaturama i znatno su komunikativnije od svojih kolega doktora.

S druge pak strane, iako su prema studiji liječnice uspješnije u svome zanimanju, njigove kolege imaju znatno uspješniju karijeru, a to pripisuju njihovim odlaskom na porodiljni, češćim izbivanjem s posla, bolovanjem, skraćenim radnim vremenom pa tako doktori imaju i veću plaću od kolegica, čak 20.000 dolara godišnje veću.