Pretraga

Večeras ostajemo dulje vani: Sat se pomiče unatrag

A- A+

Ove godine ponovno kazaljke naših satova pomičemo za jedan sat unatrag i to u noći sa subote na nedjelju. Tako će večeras umjesto u 3 ujutro biti 2 sata ujutro. Podsjećamo, pred ljeto smo pomicali kazaljke jedan sat unaprijed, a sad ih pomičemo jedan sat unatrag.

Tako ćemo dobiti onaj ‘ukradeni’ sat iz ljetnog računanja vremena, pa možemo ostati sat duže vani ili pak u krevetu.

Ukoliko večeras idete van, nemojte se buniti ako vam roditelji kažu da dođete sat ranije nego inače doma. Samo danas ćete taj sat uspjeti nadoknaditi upravo zbog zimskog računanja vremena. Oni koji ostaju kod kuće, tako će dobiti sat više za spavanje.

U noći sa subote na nedjelju u 3 ujutro će zapravo biti tek 2 ujutro. Glavni razlog ovog pomicanja satova jest ušteda energije, jer se dnevno svjetlo treba prilagoditi dnevnim poslovima.

Oni koji voze, moraju obratiti pažnju i da zimskim računanjem vremena počinje pravilo da svjetla na automobilima moraju stalno biti uključena.

Što se tiče Hrvatskih željeznica, svi koji noćas putuju neće biti oduševljeni idejom da će vlakovi koji voze noćnim relacijama na svim prugama stati na sat vremena.